Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Ootmarsum

Nijverheid Industrie

Almelosestraat 65
7631CD Ootmarsum (gemeente Dinkelland)
Overijssel

Bouwjaar: 1934


Beschrijving van Watertoren

Inleiding De WATERTOREN van Ootmarsum is in 1934 gebouwd in opdracht van de Waterleiding Maatschappij Overijssel. Het bouwwerk meet slechts 9.05 meter in hoogte. Door de ligging op de Kuipersberg was het niet nodig de toren hoger te bouwen om voldoende druk op het leidingnet te krijgen. Hierdoor is dit de laagste watertoren van Nederland. De watertoren met betonnen vlakbodemreservoir bevindt zich aan de zuidzijde van de Almelosestraat buiten de bebouwde kern van Ootmarsum. Doordat de toren uit geometrische vormen bestaat en door materiaalgebruik en detaillering herinnert de architectuur van de toren aan de latere, meer zakelijke variant van de Amsterdamse School uit de jaren dertig van de twintigste eeuw. Omschrijving De watertoren heeft twee geometrische hoofdvormen. Het betonnen vlakbodemreservoir is ondergebracht in een verticaal geplaatste cilinder. Deels in de cilinder geschoven staat hier een vierkante traptoren tegenaan. De watertoren is geheel bekleed met rode machinale baksteen in staand verband. De platte daken zijn voorzien van een betonnen dakrand. De cilinder is op één meter onder de dakrand voorzien van betonnen waterspuwers en staat op een uitgemetseld basement. De trappartij wordt verlicht door drie in verhouding zeer hoge sleuven met betonnen raamdorpelsteen in de westgevel. Rechtsboven de entreegevel (N) bevindt zich een vlaggemast. De toegang tot de traptoren wordt gevormd door een opgeklampte deur met smeedijzeren sierbeslag onder een rondboog. Rechtsboven de deur is een naamplaat aangebracht met daarop: 'Watertoren Ootmarsum ... Waterbedrijf Overijssel'. De watertoren staat op een talud dat is te beklimmen via een bakstenen trapje van vijf treden dat naar de deur leidt. Waardering WATERTOREN met betonnen vlakbodemreservoir van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de vormgeving in een zakelijke variant van de Amsterdamse School stijl - de zeldzaamheid van de typologie - de ligging op de Kuipersberg in de directe omgeving van de oriënteertafel en de Israëlitische begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513204
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Ootmarsum
Ootmarsum Watertoren 8948.JPG
Plaats Ootmarsum
Bouwjaar 1934
Hoogte 9,05 m
Inhoud 216 m³

De watertoren van Ootmarsum is gebouwd in 1934. De toren heeft een hoogte van 9,05 meter en heeft een waterreservoir met een inhoud van 216 m³.

Externe link


Monumenten in de buurt van Watertoren in Ootmarsum

Joodse begraafplaats

Almelosestraat 65
Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
De israelitische begraafplaats.

Oriënteertafel

Almelosestraat 63
Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
Inleiding De ORIËNTEERTAFEL te Ootmarsum is in 1922 geplaatst op de Kuiperberg aan de zuidzijde van de Almelosestraat binnen de bebouwde k..

Engelse tuin. Rechthoekig gebouwtje met verhoogde begane grond en hoge stoep. Ingang met pilasteromlijsting

Hazelrot 3
Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
Engelse tuin. Rechthoekig gebouwtje met verhoogde begane grond en hoge stoep. Ingang met pilasteromlijsting.

Zitbank gesitueerd in het Stadspark "Engels Tuin"

Hazelrot 3
Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
Inleiding ZITBANK gesitueerd in het Stadspark "Engels Tuin", aangelegd in opdracht van A.A.W. Aberson. Het park is aangelegd op driehoekige..

Molen van Oude Hengel

Oldenzaalsestraat 24
Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
Molen. Stellingmolen met geheel bakstenen romp.

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren in Ootmarsum

Foto's (1)