Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zitbank gesitueerd in het Stadspark "Engels Tuin" in Ootmarsum

Overig

Hazelrot 3
7631BK Ootmarsum (gemeente Dinkelland)
Overijssel


Beschrijving van Zitbank gesitueerd in het Stadspark "Engels Tuin"

Inleiding ZITBANK gesitueerd in het Stadspark "Engels Tuin", aangelegd in opdracht van A.A.W. Aberson. Het park is aangelegd op driehoekige grondslag in Engelse stijl net buiten het historisch centrum van Ootmarsum. Rond de bank is een keistenen plaveisel gelegd binnen een kader van zandstenen blokken. De aanleg van het park is van geringe waarde omdat van de oorspronkelijke opzet nog maar een zeer gering deel aanwezig is. Omschrijving Zitbank van Bentheimer zandsteen. De bankvorm heeft de kromming van een cirkelsegment van circa 45ยบ graden. De vierkante hoekpijlers hebben een basement en een afdekplaat met daarop vierkante acantusbloem en druiven. Aan de voorzijde van de pijlers zijn twee zijleuningen aangebracht die naar het middelpunt van het cirkelsegment wijzen. Op het golvende vlak van deze leuningen zijn blad en vruchtmotieven aangebracht. De leuningen hebben een dekplaat met daarop een acantusvoluut. Tussen de twee hoekpijlers zijn vijf onversierde segmenten aangebracht. Ze bestaan uit een rugdeel met een afdekplaat, een zitting en een stootbord. Waardering ZITBANK van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als onderdeel van de stoffering van het stadspark - als fraai exemplaar uit de categorie parkmeubilair - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie van de bank met het park en de andere elementen in het park - de zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513201
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zitbank gesitueerd in het Stadspark "Engels Tuin" in Ootmarsum

Engelse tuin. Rechthoekig gebouwtje met verhoogde begane grond en hoge stoep. Ingang met pilasteromlijsting

Hazelrot 3
Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
Engelse tuin. Rechthoekig gebouwtje met verhoogde begane grond en hoge stoep. Ingang met pilasteromlijsting.

Hofmeiershuis

Grotestraat 15
Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
Inleiding In oorsprong laat 16de-eeuws pand met ankerbalkgebinten en tussenbalkjukken, gelegen op de hoek Grotestraat - Ganzenmarkt. Het pa..

Hervormde Kerk

Ganzenmarkt 31
Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
Hervormde Kerk. Eenvoudige zaalkerk uit 1810 met zandstenen pilastergevel met fronton, bekroond door achtkant houten koepeltje met pilaster..

Vakwerk-huis met vernieuwde voorgevel

Kerkplein 23
Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
Vakwerk-huis met vernieuwde voorgevel.

Hotel Tubantia

Kapelstraat 2
Ootmarsum (Gemeente Dinkelland)
Hotel Tubantia. Achterbouwen in de Kapelstraat van vakwerk.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)