Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brug in Heino

Weg En Waterwerk

Rozendaelseweg 3
8141NC Heino (gemeente Raalte)
Overijssel

Bouwjaar: 1879


Beschrijving van Brug

Inleiding Gemetselde BRUG gebouwd ten tijde van de aanleg van de spoorlijn Zwolle-Almelo (1879-1881), aan de Rozendaelseweg te Heino, op circa vijftig meters ten oosten van de spoorwegovergang. Voor en na de brug bevindt zich aan weerszijden van de weg een zandstenen paaltje met ijzeren buis. Omschrijving Eenvoudige getoogde, gemetselde BRUG met steunmuren. In de toog drie rollagen met zandstenen aanzetstukken en sluitstenen, op de steunmuren zandstenen afdekplaten. De leuningen met plint en uitkragende bovenrand met afgesnoten hoeken, bestaan elk uit drie delen massief zandsteen. De met de brugleuningen verbonden -ten dele verdwenen- wegafscheiding bestaat uit zandstenen paaltjes met ijzeren buizen daartussen. De paaltjes zijn vierkant in doorsnede, hebben afgesnoten hoeken en een piramidevormige beëindiging. Aan weerszijden zijn ronde gaten aangebracht ten behoeve van de ijzeren buizen. Waardering De brug is van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de relatie met de aanleg van de spoorlijn Zwolle-Almelo en daarmee als overblijfsel van de eerste aanleg van de spoorweg-infrastructuur ter plaatse - vanwege de gaafheid van de brug - de ensemblewaarde tussen de brug en de hekken met zandstenen palen - vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met Huize 't Rozendael - vanwege de beeldbepalende ligging ten opzichte van de historische buitenplaats 't Rozendael. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513200
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brug in Heino

't Rozendael

Rozendaelseweg 3
Heino (Gemeente Raalte)
Omschrijving HUIS, XIXc, witgepleisterd; twee bouwlagen onder omlopend schilddak met grijze pannen; in het midden een dakkapel met getoogd ..

Parkaanleg

Rozendaelseweg 3
Heino (Gemeente Raalte)
Omschrijving PARKAANLEG, XIX, bestaande uit a. voorplein b. lanen c. achtertuin d. moestuin e. parkbosjes f. weilanden ad a.: het voorplei..

Toegangsbrug

Rozendaelseweg 3
Heino (Gemeente Raalte)
Omschrijving TOEGANGSBRUG, XIX; de korte bakstenen brug met één boog verbindt de oprit met de Rozendaelseweg over een smalle sloot; ligt..

Muur met druivenkas en schuurtje

Rozendaelseweg 3
Heino (Gemeente Raalte)
Omschrijving MUUR met DRUIVENKAS en SCHUURTJE, XIX; de muur op L-plattegrond staat in de noordwesthoek van de moestuin; baksteen met ezels..

tuin park landgoed

Rozendaelseweg 3
Heino (Gemeente Raalte)
Omschrijving DUIVENTIL, XXb; vierkant houten bouwsel onder plat, ruim overstekend zadeldak op vier vierkante palen; geschulpte daklijsten;..

Kaart & Routeplanner

Route naar Brug in Heino