Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Babbersmolen in Schiedam

Molen

Schiedamsedijk 2 A
3117HA Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1710


Beschrijving van Babbersmolen

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde ronde stenen bovenkruier is in 1710 gebouwd en was ingericht als poldermolen voor de bemaling van de Klein-Babberspolder. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger gekend. De molen was aanvankelijk een grondzeiler, maar is in 1888 verhoogd tot stellingmolen vanwege windbelemmering door de aanleg van een spoorlijn. De molen is omstreeks 1925 onttakeld, waarbij het gevlucht, de kap, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De molen werd ingericht als gemaal en was als zodanig tot omstreeks 1985 in gebruik. De incomplete molen heeft thans geen functie. Nabij de incomplete molen staat een woning. De incomplete molen ligt aan de Poldervaart, tot het einde van de 20ste eeuw de boezem van Delfland. De incomplete molen is goed zichtbaar in een open omgeving met in de directe omgeving wat opschietend geboomte. Omschrijving Het staande werk van de incomplete molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp, waarvan het bovenste deel een cilinderachtige vorm heeft. De incomplete molen is bepleisterd en voorzien van een overstekend plat dak. De gemetselde waterlopen zijn nog grotendeels aanwezig. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch historische waarden als herkenbaar en representatief relictvan een ronde stenen poldermolen uit het begin van de 18e eeuw die in de eerste helft van de 20e eeuw werd omgebouwd tot gemaal; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Zuid-Holland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen en de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege zijn zeldzaamheid als een ronde stenen poldermolen van hoge ouderdom die in het eind van de 19e eeuw tot stellingmolen is verhoogd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513195
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Babbersmolen
Babbersmolen
Babbersmolen
Basisgegevens
Plaats Schiedam
Bouwjaar 1710 2012
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Functie poldermolen
Bestemming  In herbouw
Oorspronkelijk gebruik  Het bemalen van de Babberspolder
Monumentnummer  513195
Externe link(s)
Molendatabase
Portaal  Portaalicoon   Molens
Babbersmolen03.jpg
Een totaalbeeld van de Babbersmolen in 2006.

Langs de Poldervaart in Schiedam staat een oude poldermolen, de Babbersmolen. De romp is 8 meter in doorsnede en bijna 16 meter hoog en heeft drie zolders.

Geschiedenis

De Babbersmolen werd gebouwd in 1710 met als doel het bemalen van de Babberspolder. Toen de nabijgelegen spoorlijn van Schiedam naar Hoek van Holland in 1888 werd aangelegd, werd de molen aangetast in zijn zogenoemde molenbiotoop. De wind was niet meer optimaal vanuit de noordwestelijke richting. Een verhoging van drie meter was noodzakelijk. Men voorzag de molen tevens van een balie. Deze werd verwijderd in 1924. Vanaf 1924 werd de aandrijving vervangen door een Deutz-motor.

De Babbersmolen was op die locatie niet de eerste watermolen met als functie het bemalen van deze polder. Eerder stond op dezelfde plaats al een watermolen. De fundering daarvan werd in 1710 gebruikt voor de bouw van de Babbersmolen. De Babberspolder bestond uit 211 hectare en behoorde tot 1886 tot de gemeente Vlaardinger-Ambacht. Door gemeentelijke herindeling kwam de Babberspolder en daarmee de Babbersmolen op Schiedams grondgebied te staan. De molen wordt op 1 juli 1955 buiten werking gesteld. Het opvallende bouwwerk dat inmiddels gerestaureerd is, kan nog gezien worden vanuit de trein, vanaf de Poldervaart of in tuinhuisjescomplex 'Vijfsluizen'. Het bemalen van de Babberspolder werd vanaf 1955 overgenomen door het verderop gelegen gemaal van de Hargpolder.

Na 1955

Het vogelasiel van de Koninklijke Natuurhistorische Vereniging nam vanaf 1979 zijn intrek in de leegstaande molen. In 1980 geeft de gemeente Schiedam toestemming aan het vogelasiel om de aanwezige motor en scheprad te verwijderen, nadat daarom was gevraagd. Op dat moment was Gemeentewerken druk in de weer om de Babbersmolen in zijn geheel op de Rijksmonumentenlijst te krijgen wat pas in 2003 zou gebeuren. De gemeente Schiedam was eigenaar van de Babbersmolen sinds de jaren 70 van de twintigste eeuw. Op 10 april 2003 werd de koopakte door de gemeente Schiedam en de Stichting de Schiedamse Molens getekend. Die stichting heeft als doel de restauratie tot een volledig werkende molen zoals deze was vóór 1924. Eind 2011 won de stichting een prijs van € 10.000,00 voor het beste Molenbiotoopverbeterplan in een prijsvraag van de provincie Zuid-Holland. Het gebied rond de molen wordt aangepast om de zichtbaarheid te vergroten en de wieken na restauratie weer meer wind te laten vangen.[1]

In februari 2012 is een nieuwe stelling aangebracht en is een deel van het gaande werk herbouwd. De molen is sinds november 2012 draaivaardig. Op 15 juni 2013 is het nieuwe scheprad in de molen geplaatst. De Babbersmolen is sinds eind 2013 volledig gerestaureerd tot een werkende poldermolen.

Installatie

Het houten scheprad was in 1897 aan vervanging toe. Het peil van de Poldervaart was inmiddels gestegen wat noodzaakte tot het hoger leggen van het nieuwe scheprad. De diameter van het nieuwe scheprad werd vergroot. Het scheprad dat de Babbersmolen kreeg na de vervanging van het houten scheprad in 1897 was een 'snijdend' exemplaar. Daar waar een scheprad meestal door het water schept, sneed het nieuwe rad door het water. De diameter van het scheprad was 6,7 m, de breedte 40 cm en de opvoerhoogte was 1,80 m.

Molenaars

Vier generaties Post hebben zorg gedragen voor het bemalen van de polder in de Babbersmolen sinds 1875. Twee molenaarsgezinnen hebben jarenlang ook in de molen gewoond. Pieter Willem Post was de laatste beroepsmolenaar die de Babbersmolen verliet. De namen van de molenaars waren: Van Berkel, Leen Post (1875), Willem Pieter Post (±1900), en Pieter Willem Post (na 1924).

...ten tijde van molenaar Willem Pieter Post woonde op de tweede verdieping een tweede gezin Post; Willem Pieter Post bewoonde de begane grond...

Feiten

onderstaande feiten zijn afkomstig uit de Molendatabase

Naam:
Babbersmolen
Adres:
Vijfsluizen 2a (Schiedam wijk Nieuwland)
Type molen:
Steenhuismolen (1710)
Stellingmolen (1888)
Aandrijving:
Wind (1710)
Motor (1924)
Functie:
Poldermolen (bemalen van de Babberspolder)
Monument:
Bekend onder nummer RDMZ-513195
Rijksdriehoekscoördinaten:
X:85279 Y:437015

Externe links


Monumenten in de buurt van Babbersmolen in Schiedam

Op de voormalige buitenplaats Bokkenburg aangelegde begraafplaats

Vlaardingerdijk 50
Schiedam
Op de v.m. buitenplaats Bokkenburg ca. 1852 aangelegde BEGRAAFPLAATS. Als centraalbouw opgevatte neo-classicistische kapel, de muren met har..

Groen van Prinstererlyceum

Rotterdamseweg 55
Vlaardingen
Inleiding SCHOOLGEBOUW van het voormalige Christelijke Groen van Prinsterer Lyceum, gelegen in Vlaardingen op de hoek van de Rotterdamseweg..

Hofje van Belois

Hofje van Belois 2
Schiedam
Inleiding HOFJESWONINGEN, behorende bij het complex "Hofje van Belois", bestaande uit vijf bouwblokken met in totaal 36 woningen, opgesteld..

Hofje van Belois: regentenhuis

Hofje van Belois 1
Schiedam
Inleiding REGENTENHUIS, deel uitmakend van het complex "Hofje van Belois", gebouwd in 1926 in Traditionalistische trant naar een ontwerp va..

Vrijstaande woonhuis met garage

Ary Prinslaan 14
Schiedam
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen door J.A.Brinkman en L.C. van der Vlugt in 1930-31 in opdracht van de familie De Bruyn ontworpen ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)