Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning, stookhok in Wijnjewoude

Boerderij

Breeberchspaed 3
9241WP Wijnjewoude (gemeente Opsterland)
Friesland

Bouwjaar: 1920
Architect: Tj. en D. Keuning Keuning 1920 Tj. en D. Keuning


Beschrijving van Arbeiderswoning, stookhok

Inleiding Het STOOKHOK bij de arbeiderswoning is in 1920 gelijktijdig met de arbeiderswoning in Ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd door de aannemers de gebroeders Tj. en D. Keuning. Het bevindt zich tegenover de zij-ingang van het woonhuis en is er visueel mee verbonden door een met beton bevloerd pad. Naast het stookhok is een boenplaats. Omschrijving Een klein stookhok dat op rechthoekig grondplan is opgetrokken in rode strengpers bakstenen, onder een zadeldak belegd met zwart geglazuurde Hollandse pannen. Op de nokhoek staat een schoorsteen. De geveleinden worden afgesloten door een waterbord met windveer. In de zijgevels een kleine rechthoekig ruit in het metselwerk; een opgeklampte toegangsdeur. Waardering Het stookhok bij de arbeiderswoning, gebouwd in 1920, is van architectuurhistorisch belang: - als essentieel en contemporain onderdeel van het complex, - vanwege de overeenkomst in materiaalgebruik met het hoofdgebouw, - vanwege de hoge mate van gaafheid, - vanwege de structurele en visuele gaafheid in relatie tot het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513178
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning, stookhok in Wijnjewoude

Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl

Breeberchspaed 3
Wijnjewoude (Gemeente Opsterland)
Inleiding De ARBEIDERSWONING van het krimptype werd gebouwd in 1920 in Ambachtelijk-traditionele trant naar ontwerp van de aannemers de geb..

Kerk van Duurswoude, predikantshuisje

Breeberchspaed 1
Wijnjewoude (Gemeente Opsterland)
Zg. Predikantshuisje op het kerkhof. Gebouwtje onder zadeldak tegen topgevels; een kamer bevattend waarin vensters met negen ruiten; ingang ..

Kerk van Duurswoude, orgel en klokkenstoel

Breeberchspaed 1
Wijnjewoude (Gemeente Opsterland)
Herv. KERK op omheind kerkhof. Uit afbraakmoppen opgetrokken nog wel laatgotisch landelijk kerkje met houten dakruiter boven de westgevel. I..

Kleine kop-rompboerderij met zesruitsvensters, kleine lichtopeningen in de top en topschoorsteen met bord

Houtwâl 14
Bakkeveen (Gemeente Opsterland)
Gave kleine boerderij van het kop-romptype; zesruitsvensters; kleine lichtopeningen in de top; topschoorsteen met bord. Bakhuis.

Slotplaats 3 De Slotplaats, Burmaniazuil

Foarwurker Wei 3
Bakkeveen (Gemeente Opsterland)
Inleiding Het TUINSIERAAD is een zuil, die lokaal bekend staat als de Burmaniazuil. Het object bevindt zich op het snijpunt van het kruisv..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoning, stookhok in Wijnjewoude