Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slotplaats 3 De Slotplaats, Burmaniazuil in Bakkeveen

Tuin Park Landgoed

Foarwurker Wei 3
9243JZ Bakkeveen (gemeente Opsterland)
Friesland


Beschrijving van Slotplaats 3 De Slotplaats, Burmaniazuil

Inleiding Het TUINSIERAAD is een zuil, die lokaal bekend staat als de Burmaniazuil. Het object bevindt zich op het snijpunt van het kruisvormige padenbeloop in het bosperceel achter de Slotplaats. Dit zogenaamde Sterrebos is vermoedelijk in het begin van de 19de eeuw aangelegd. Het terrein behoorde oorspronkelijk tot de lusttuinen om een landhuis, het zogenaamde Blauwhuis, dat in 1837 is gesloopt. Rond 1750 was dit huis in bezit van Jhr. E.H. van Burmania, raadsheer in het Hof van Friesland. Oorsprong en functie van de zuil zijn onbekend. De zuil speelde een rol in de Bakkeveenster folklore als zijnde de plaats waarvandaan de kinderen zouden komen. Omschrijving Het parkobject bestaat uit een piëdestal waarop aan alle vier zijden in een lijstpaneel een leeuwekop met een ring in de muil; een trommelzuil van de dorische orde en een kapiteel met een trapsgewijze bekroning. Het object bevindt zich op het snijpunt van het kruisvormige padenbeloop van het Sterrebos achter de Slotplaats. Waardering Het parkobject, de zogenaamde Burmaniazuil, is van algemeen cultuurhistorische waarde: - vanwege de cultuurhistorische betekenis voor de lokale folklore, - vanwege de historische relatie met het vroegere landhuis ter plaatse, - vanwege de functie als markeringspunt in het zogenaamde Sterrebos, - vanwege de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513174
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slotplaats
Natuurgebied
Slotplaats
Slotplaats
Situering
Land Nederland
Coördinaten 53° 5′ NB, 6° 15′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Bakkeveen
Informatie
Oppervlakte 2 km²
Opgericht 1668
Beheer Natuurmonumenten

De Slotplaats (Fries: slotpleats) is een 200 hectare groot landgoed nabij Bakkeveen. Het gebied is sinds 1997 eigendom van Natuurmonumenten.

Het gebied wordt gekenmerkt door grote brede lanen met veel oude bomen. Het gebied bestaat voornamelijk uit bos, zowel loofbomen als naaldbomen.

Geschiedenis

De Slotplaats werd in 1668 aangelegd toen de familie Aylva een slot liet bouwen, het Blauwhuis genoemd. Dit Blauwhuis werd in 1838 afgebroken. In 1818 verrees achter het Blauwhuis een landgoedwoning, die in 1920 verbouwd is tot de huidige vorm van het theehuis De Slotplaats. Rond 1750 werd begonnen met het aanplanten van het bos als onderdeel van een siertuin. Vanaf het einde van de 19de eeuw zijn de onrendabel geworden gronden ten westen van de Slotplaats aangeplant met productiebos. Deze gronden bestonden voor een groot deel uit gedegradeerde of verlaten middeleeuwse agrarische veenontginningen. De historische verkaveling van deze veenontginningen is nog altijd duidelijk terug te vinden in de huidige landgoedbossen. In het voormalige koetshuis van het slot is een informatiepunt ingericht.

Schans

In het gebied ligt een schans. Deze is in oude staat hersteld. Het gaat hier vermoedelijk om een oefenschans. Hij is door de wiskundige Johann Hermann Knoop ontworpen. Hij heeft naar alle waarschijnlijkheid nooit enige militaire betekenis gehad.


Monumenten in de buurt van Slotplaats 3 De Slotplaats, Burmaniazuil in Bakkeveen

Slotplaats 1 De Slotplaats

Foarwurker Wei 3
Bakkeveen (Gemeente Opsterland)
Inleiding Het LANDHUIS "De Slotplaats" is in 1922 ontstaan uit een verbouwing van oudere boerderij ter plaatse. De verbouwing tot landhuis ..

Slotplaats 4 De Slotplaats, bos en tuin

Foarwurker Wei 3
Bakkeveen (Gemeente Opsterland)
Inleiding De aanleg van BOS en TUIN rondom de Slotplaats dateert uit verschillende perioden, respectievelijk de 17de of de 18de eeuw en oms..

Slotplaats 2 De Slotplaats, zonnewijzer

Foarwurker Wei 3
Bakkeveen (Gemeente Opsterland)
Inleiding De ZONNEWIJZER, gedateerd 1750, bevindt zich in de verdiepte voortuin van het voormalige landhuis 'De Slotplaats'. Het is gedeelt..

Kop-hals-rompboerderij met lang voorhuis met brede topgevel aan de wegzijde en met topschoorsteen met bord

Foarwurker Wei 5
Bakkeveen (Gemeente Opsterland)
Boerderij van het kop-hals-romptype met lang voorhuis dat gaaf bewaard is gebleven. Brede topgevel aan de wegzijde met drie zesruitsvensters..

Boschzicht

Weverswâl 32
Bakkeveen (Gemeente Opsterland)
Tegenover de Slotplaats gelegen woning waarvan de ermede verbonden schuur een hoog schilddak met korte nok draagt. De woning heeft een zadel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Slotplaats 3 De Slotplaats, Burmaniazuil in Bakkeveen

Foto's (2)