Huize Olterterp, voorm. ketelhuis in Olterterp

Nijverheid Industrie

Van Harinxmaweg 17
9246TL Olterterp (gemeente Opsterland)

Architect: G.J. Veenstra Veenstra 1927 G.J. Veenstra

Beschrijving van Huize Olterterp, voorm. ketelhuis

Inleiding Het voormalig KETELHUIS, thans berghok, bij het landhuis Huize Olterterp is in 1927 gerealiseerd naar tekening van de architect G.J. Veenstra uit Leeuwarden. In opdracht van Jvr. J.F. Sandberg ontwierp hij het gebouwtje ter plaatsing van de pompinstallatie voor de centrale verwarming (CV). Het gebouwtje staat naast het koetshuis en is ermee verbonden door een gemetseld boogpoortje. De onder lessenaardak aangebouwde houten garage valt buiten bescherming van rijkswege wegens te weinig monumentale waarde. Omschrijving Het gebouwtje met bijna vierkante plattegrond is in één bouwlaag opgetrokken in bruingrauwe klinkerstenen op een gepleisterde plint. Het wordt afgesloten door een ojiefvormig, overstekend dak gedekt met riet. Het heeft een diepe kelder. Aan de zuidzijde is een bakstenen drietreeds stoep; een toegangsdeur met achtruits zijlicht onder een doorlopende eenvoudig versierde houten latei. In de geveltop zijn twee verticale lichtstroken van glasblokken. De oost- en westgevel zijn blind. In de noordgevel zijn twee negenruitsvensters in kozijnen met oortjes; in de geveltop twee verticale lichtspleten van glasblokken. Het dak heeft een schenkelspantconstructie: de acht ribben zijn afwisselend twee of drie lagen dik, waarvan één onder het overstek aan de zuidzijde. Op de zuidoostelijke hoek van het dak staat een gemetselde schoorsteen. Waardering Het gebouwtje voor de pompinstallatie van de CV uit 1927 is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de redelijke mate van belang als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling, - vanwege de redelijke mate van de esthetische kwaliteit, - als bijgebouw en toegevoegd onderdeel van het complex, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur, - vanwege de hoge mate van typologische zeldzaamheid verbonden met een technische ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)