Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Olterterp, voorm. ketelhuis in Olterterp

Nijverheid Industrie

Van Harinxmaweg 17
9246TL Olterterp (gemeente Opsterland)
Friesland

Bouwjaar: 1927
Architect: G.J. Veenstra Veenstra 1927 G.J. Veenstra


Beschrijving van Huize Olterterp, voorm. ketelhuis

Inleiding Het voormalig KETELHUIS, thans berghok, bij het landhuis Huize Olterterp is in 1927 gerealiseerd naar tekening van de architect G.J. Veenstra uit Leeuwarden. In opdracht van Jvr. J.F. Sandberg ontwierp hij het gebouwtje ter plaatsing van de pompinstallatie voor de centrale verwarming (CV). Het gebouwtje staat naast het koetshuis en is ermee verbonden door een gemetseld boogpoortje. De onder lessenaardak aangebouwde houten garage valt buiten bescherming van rijkswege wegens te weinig monumentale waarde. Omschrijving Het gebouwtje met bijna vierkante plattegrond is in één bouwlaag opgetrokken in bruingrauwe klinkerstenen op een gepleisterde plint. Het wordt afgesloten door een ojiefvormig, overstekend dak gedekt met riet. Het heeft een diepe kelder. Aan de zuidzijde is een bakstenen drietreeds stoep; een toegangsdeur met achtruits zijlicht onder een doorlopende eenvoudig versierde houten latei. In de geveltop zijn twee verticale lichtstroken van glasblokken. De oost- en westgevel zijn blind. In de noordgevel zijn twee negenruitsvensters in kozijnen met oortjes; in de geveltop twee verticale lichtspleten van glasblokken. Het dak heeft een schenkelspantconstructie: de acht ribben zijn afwisselend twee of drie lagen dik, waarvan één onder het overstek aan de zuidzijde. Op de zuidoostelijke hoek van het dak staat een gemetselde schoorsteen. Waardering Het gebouwtje voor de pompinstallatie van de CV uit 1927 is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de redelijke mate van belang als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling, - vanwege de redelijke mate van de esthetische kwaliteit, - als bijgebouw en toegevoegd onderdeel van het complex, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur, - vanwege de hoge mate van typologische zeldzaamheid verbonden met een technische ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513170
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huize Olterterp te Olterterp nabij Beetsterzwaag

De Huize Olterterp is een monumentaal pand in de Friese plaats Olterterp, nabij Beetsterzwaag.

Geschiedenis

Oorspronkelijk stond op de plek van het huidige Huize Olterterp het slot van de familie Van Boelens. Leden van deze familie bezaten een groot deel van het gebied in en rond Olterterp. In de nabijgelegen kerk van Olterterp herinnert een wapensteen aan Ayzo van Boelens. Zijn kleinzoon Ambrosius Ayso van Boelens liet in 1793 het Slot Boelens bouwen. Het slot werd in 1906 afgebroken en vervangen door een landhuis.

De landschapstijl van het bijbehorende Park Olterterp doet denken aan de tuinaanleg van Lucas Pieters Roodbaard, die in deze omgeving ook de parken van Lyndenstein en van de Harinxmastate heeft aangelegd. In de jaren negentig is het pand verbouwd, maar het oorspronkelijke karakter is nog goeddeels bewaard gebleven.

Sinds die tijd wordt Huize Olterterp gebruikt als het hoofdkantoor van de Friese natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea. Het pand is erkend als een rijksmonument.Monumenten in de buurt van Huize Olterterp, voorm. ketelhuis in Olterterp

Huize Olterterp

Van Harinxmaweg 17
Olterterp (Gemeente Opsterland)
Inleiding Het LANDHUIS Huize Olterterp, thans hoofdkantoor van het Fryske Gea, is het hoofdgebouw van het vm. landgoed Olterterp. Het landh..

Huize Olterterp, voorm. koetshuis

Van Harinxmaweg 17
Olterterp (Gemeente Opsterland)
Inleiding Het KOETSHUIS, thans berghok, bij het landhuis Huize Olterterp is gelijktijdig met het landhuis in 1906/1907 gebouwd. De vormgevi..

Sint-Hippolytuskerk, Hervormde kerk

Achterwei 6
Olterterp (Gemeente Opsterland)
Herv. Kerk. In 1913 gerestaureerd middeleeuws gebouw waarbij een toren uit 1744. In de kerk 18e eeuwse preekstoel met achterschot en klankbo..

Bethlehem

Van Harinxmaweg 7
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Gave kleine boerderij van het kop-romptype met bijgebouwen tussen het geboomte gelegen, midden of tweede helft 17e eeuw. De voorgevel evenal..

Kop-hals-rompboerderij met gewijzigde schuur en met voorgevel met smalle lichtopeningen in de top

Poostweg 2
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Boerderij waarvan het voorhuis en voorste schuurgedeelte het kop-hals-romptype vertegenwoordigen, bij vernieuwing van de schuur echter gewij..

Kaart & Routeplanner