Huize Olterterp, voorm. koetshuis in Olterterp

Van Harinxmaweg 17
9246TL Olterterp (gemeente Opsterland)

Architect: verm. H.H. Sandberg van Boelens Sandberg 1907 verm. H.H. Sandberg van Boelens

Beschrijving van Huize Olterterp, voorm. koetshuis

Inleiding Het KOETSHUIS, thans berghok, bij het landhuis Huize Olterterp is gelijktijdig met het landhuis in 1906/1907 gebouwd. De vormgeving en het materiaalgebruik zijn aangepast aan die van het landhuis, zodat mag worden aangenomen dat het ontwerp vermoedelijk eveneens van Jhr. H.H. Sandberg van Boelens is, ingenieur bij de Staats Spoorwegen. H.H. Sandberg van Boelens was de schoonzoon van de bewoners van het landhuis. De grote dubbele deuren voor de koetsstalling zijn vervangen door twee zesruitsvensters. Aan de noordzijde zijn een moderne schuifdeur en een houten aanbouw onder doorgetrokken aankapping; deze aankapping is van ondergeschikt belang voor de bescherming van rijkswege. Omschrijving Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond en staat met de nokrichting parallel aan die van het landhuis. Het bestaat uit één bouwlaag; de gevels zijn deels gepleisterd met een plint; onder overstekend zadeldak, belegd met zwart geglazuurde gegolfde Friese pannen. In de zuidgevel zijn twee opgeklampte deuren met meerruits bovenlichten (de linker gaf toegang tot de paardestal, de rechter tot de koetsstalling) en een smal T-venster. De westgevel is opgetrokken in bruine bakstenen, ongepleisterd en blind. De noordgevel is opgetrokken in bruine bakstenen en aan de oostzijde gedeeltelijk bepleisterd. De oostgevel heeft twee zesruitsvensters en een ijzeren roosvenster in de geveltop. Waardering Het voormalige koetshuis bij Huize Olterterp uit 1906/1907 is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de functionele en visuele samenhang met het landhuis, - als oorspronkelijk en essentieel onderdeel van het complex, - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)