Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoarnleger 2 't Hoarnleger, stookhok in Beetsterzwaag

Boerderij

Beetsterweg 16
9244GC Beetsterzwaag (gemeente Opsterland)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Hoarnleger 2 't Hoarnleger, stookhok

Inleiding Het STOOKHOK staat ten noorden van de boerderij tegenover het keukengedeelte van het voorhuis. Het is gelijktijdig en met dezelfde materialen gebouwd als de boerderij en dateert uit ca 1870. Een houten schutting verbindt het met de boerderij. Omschrijving Het stookhok heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in bruine bakstenen op een rode klinkerstenen plint afgesloten met een rollaag. Het bouwblok heeft een overstekend zadeldak, belegd met zwart geglazuurde Hollandse pannen; de schoorsteen is verwijderd. In de langsgevels een getoogd vierruitsvenster; in de korte oostgevel tegenover de keuken een opgeklampte deur. In het stookhok is de boezem van de schouw nog aanwezig. Waardering Het stookhok is van cultuurhistorisch en architectonisch belang: - als essentieel onderdeel van een complex dat de structurele gaafheid ervan verhoogt, - vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid, - vanwege de historische functie ervan, - vanwege de visuele gaafheid in relatie tot het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513166
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoarnleger 2 't Hoarnleger, stookhok in Beetsterzwaag

Hoarnleger 1 't Hoarnleger

Beetsterweg 16
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Inleiding De STELP, thans woonboerderij, met gedeeltelijk ingebouwde kleine koestal ligt op een ruim omgracht erf met op de hoeken daarvan ..

Kop-rompboerderijtje

Kerkepad West 2
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Omschrijving onderdeel 1. Het KOP-ROMPBOERDERIJTJE bestaat uit een lang voorhuis met zadeldak en topgevel, dat aan de achterzijde is ingest..

Bakhuis

Kerkepad West 2
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Omschrijving onderdeel 2. Laatnegentiende-eeuws BAKHUISJE, circa 2 meter ten westen van de boerderijromp gelegen. Het huisje is opgetrokken..

Wagenschuur

Kerkepad West 2
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Omschrijving onderdeel 3. Laatnegentiende-eeuwse WAGENSCHUUR, gelegen ten noordwesten van de boerderijromp, op de grens van de perceelsverh..

Woning onder zadeldak tussen topgevels waarvan de voorste beëindigd door forse schoorsteen

Kerkepad West 1
Beetsterzwaag (Gemeente Opsterland)
Woning onder zadeldak tussen topgevels; waarvan de voorste eindigt in een forse schoorsteen. Vensters met roedenindeling en kleine lichtopen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hoarnleger 2 't Hoarnleger, stookhok in Beetsterzwaag

Foto's (3)