Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren, erfafscheiding in Lippenhuizen

Overig

De Buorren 149
8408HM Lippenhuizen (gemeente Opsterland)
Friesland

Bouwjaar: 1932
Architect: verm. E.C. Storm van 's-Gravensande


Beschrijving van Watertoren, erfafscheiding

Inleiding De ERFSCHEIDING van het terrein van de watertoren bij Lippenhuizen, is gelijktijdig met de bouw van de toren in 1932 geconstrueerd. De belangrijkste ontwerper die binnen de bouwkundige afdeling van de I.W.G.L. grote invloed had op de vormgeving was Jhr. E.C. Storm van 's-Gravensande, de latere directeur van het Waterleidingsbedrijf. Vermoedelijk heeft hij ook het ontwerp voor de bijpassende erfscheiding getekend. Omschrijving De erfscheiding heeft een samengestelde constructie bestaande uit een dam over de erfsloot waarop een hekwerk. De dam bestaat uit beton waarop aan weerszijden een bakstenen balustrade waarop een ijzeren band in T-profiel met golfrand. In het midden van de balustrade staat een opgemetselde kolom waaraan de geklonken ijzeren hekken met spijlen draaien. Waardering De erfscheiding bij de watertoren te Lippenhuizen uit 1932 is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als contemporain en essentieel onderdeel van het complex, - vanwege de esthetische kwaliteit van het hekwerk in relatie tot de watertoren, - vanwege de visuele gaafheid van het complex, - vanwege de hoge mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513163
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Lippenhuizen
Watertoren Lippenhuizen
Watertoren Lippenhuizen
Plaats Lippenhuizen
Bouwjaar 1932
Hoogte 44,25 m
Inhoud 300 + 300 m³
Architect(en) I.W.G.L.
Bredasche Beton Mij.

De watertoren in Lippenhuizen werd gebouwd in 1932 door de I.W.G.L. en de Bredasche Beton Mij.

De watertoren heeft een hoogte van 44,25 meter en heeft twee waterreservoirs van elk 300 m3. De inhoud is dezelfde als de inhoud van de watertoren van Harlingen. De toren heeft een tentdak van koper (door corrosie lichtgroen uitgeslagen) met acht zijden, gelijk aan de watertoren van Harlingen en de watertoren van Bolsward.

Externe link


Monumenten in de buurt van Watertoren, erfafscheiding in Lippenhuizen

Watertoren

De Buorren 149
Lippenhuizen (Gemeente Opsterland)
Inleiding De 44,25 meter hoge WATERTOREN die zich ten oosten van Lippenhuizen bevindt, is in 1932 in een zakelijk-expressionistische stijl ..

Hervormde kerk

De Buorren 30
Lippenhuizen (Gemeente Opsterland)
Herv. Kerk op verhoogd omheind kerkhof. Eenvoudig kerkgebouw uit 1743 met halfrond gesloten vensters in door lisenen gevormde spaarvelden. ..

Keuterijtje met voorhuis tegen topgevel met vensters met roedenverdeling, vlechtingen en kleine lichtopeningen onder rieten zadeldak met schoorsteen

Himrikerpaed 1
Hemrik (Gemeente Opsterland)
Keuterijtje, waarvan het voorhuis een riet gedekt zadeldak heeft tegen topgevel met schoorsteen. Vensters met roedenverdeling; top met vlech..

Hallenhuisboerderij met zesruitsvensters en op twee lichtopeningen na gesloten topgevel onder rieten dak

Himrikerpaed 4
Hemrik (Gemeente Opsterland)
Kleine boerderij van het hallehuistype onder rieten dak; in de voortopgevel zesruitsvensters; top overigens gesloten op twee zeer kleine lic..

Kop-rompboerderij vh. Velde

Sweachsterwei 2
Lippenhuizen (Gemeente Opsterland)
Inleiding De KOP-ROMPBOERDERIJ is in 1918 gebouwd in opdracht van de Cornelia Stichting te Beetsterzwaag. Het ontwerp voor het voorhuis wer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren, erfafscheiding in Lippenhuizen

Foto's (2)