Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats, toegangshek in Gorredijk

Overig

Hegedyk 20
8401BJ Gorredijk (gemeente Opsterland)
Friesland

Bouwjaar: 1926
Architect: verm. C. van Wamel Wamel 1926 verm. C. van Wamel


Beschrijving van Algemene Begraafplaats, toegangshek

Inleiding Het HEK op de grachtdam van de begraafplaats is ontworpen in een expressionistische trant. Het ontwerp is vermoedelijk van de gemeentearchitect C. van Wamel uit 1926. Het toegangshek is stilistisch te vergelijken met het eenvoudiger uitgevoerde hekwerk bij de niet beschermde begraafplaats van Tijnje. Omschrijving Het toegangshek is samengesteld uit vier bakstenen stijlen: twee hoge aan beide zijden van het centrale, dubbele toegangshekwerk en twee lagere aan weerszijden ervan voor de smallere voetgangerstoegangshekken. Het metselwerk is decoratief en in verschillende patronen uitgevoerd: een ingesnoerde voet in blokkenpatroon, de schacht in kruisverband met aan alle vier zijden een verticale zaagtand-decoratie en afgesloten door een veelhoekige bekroning. De ijzeren dubbele toegangshekken zijn grotendeels gesmeed in sierlijke patronen, evenals de enkelvoudige voetgangershekken. Van de draaiende hekken zijn de onderzijde en het gedeelte aan de scharnierende zijde gesloten ter versteviging. Aan de buitenzijde van de voetgangers-hekstijlen zijn vleugelstukken in dezelfde trant aangebracht. Waardering Het toegangshek op de grachtdam van de begraafplaats in expressionistische trant uit 1926 is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - vanwege de toegepaste stijlmotieven ontleend aan de Amsterdamse School, - vanwege de bijzonder hoge mate van gaafheid van het object, - vanwege de visuele gaafheid van het hek in relatie tot de begraafplaats en het klokketoren annex lijkbarehuis in de zichtlijn, - als contemporain en essentieel onderdeel van de begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513157
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats, toegangshek in Gorredijk

Algemene Begraafplaats

Hegedyk 20A
Gorredijk (Gemeente Opsterland)
Inleiding De algemene BEGRAAFPLAATS werd aangelegd in 1926 naar een plan van aanleg van de gemeentearchitect C. van Wamel uit 1925; de oors..

Algemene Begraafplaats, klokhuis annex baarhuisje

Hegedyk 20A
Gorredijk (Gemeente Opsterland)
Inleiding Het KLOKHUIS annex BAARHUISJE, thans gebouw voor onderhoudsgereedschap van de begraafplaats, is een ontwerp van de architect C. v..

Woonhuis in Vernieuwingsstijl

Hegedyk 7
Gorredijk (Gemeente Opsterland)
Inleiding Het grote WOONHUIS is gelegen op een ruim, gedeeltelijk opgehoogd perceel met borderbeplanting. De hoofdvorm van het pand is comp..

Museum Opsterland (1887-1955: Openbare Lagere School) (1955-1961: Openbare leeszaal)

Hoofdstraat 59
Gorredijk (Gemeente Opsterland)
Inleiding De voormalige Openbare Lagere SCHOOL te Gorredijk, nu Streekmuseum, ligt in het centrum van het dorp dicht bij een dwarsarm van d..

Vijf traveeën breed pand met verdieping en forse kroonlijst onder schilddak met twee hoekschoorstenen waarop borden

Hoofdstraat 74
Gorredijk (Gemeente Opsterland)
Vijf traveeën breed pand met verdieping onder schilddak met twee hoekschoorstenen waarop borden. Forse kroonlijst boven de vijf venstertrav..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene Begraafplaats, toegangshek in Gorredijk

Foto's (1)