Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene Begraafplaats, klokhuis annex baarhuisje in Gorredijk

Overig

Hegedyk 20 A
8401BJ Gorredijk (gemeente Opsterland)
Friesland

Bouwjaar: 1928 1950 (uitbr.)
Architect: C. van Wamel Wamel 1928 C. van Wamel


Beschrijving van Algemene Begraafplaats, klokhuis annex baarhuisje

Inleiding Het KLOKHUIS annex BAARHUISJE, thans gebouw voor onderhoudsgereedschap van de begraafplaats, is een ontwerp van de architect C. van Wamel uit 1928 in een bouwtrant verwant aan het expressionisme. Het gebouwtje stond aanvankelijk aan het eind van het middenpad van de begraafplaats, maar kwam door een uitbreiding in 1942/1946 in het midden te staan. In 1950 werd het baarhuisje aan de achterzijde verlengd in hetzelfde materiaal en met eenheid van stijl, waardoor een onderscheid tussen beide perioden nauwelijks zichtbaar is. In de toren hangt een luidklok uit 1952: 'GEGOTEN DOOR JACOBUS VAN BERGEN TE MIDWOLDA'. Deze klok vervangt een 18de eeuwse klok van Cyprianus Crans van Enkhuizen, afkomstig uit Hemrik, die in 1943 werd gevorderd door de bezetters en niet terugkeerde. De uitbreiding uit 1950 valt buiten de bescherming van rijkswege wegens de geringe ouderdom. Omschrijving Het oorspronkelijke klokhuis heeft een rechthoekige plattegrond en is samengesteld van een toren in twee bouwlagen met aan weerszijden twee ondiepe smallere lage aanbouwen van één bouwlaag, en een langere aanbouw van één bouwlaag aan de achterzijde. De gevels zijn in gemêleerde bakstenen gemetseld. De toren wordt afgesloten door een overstekend tentdak, belegd met zwart geglazuurde daktegels met op de kepers schubvorsten en met een gootlijst rondom. In de voorgevel een opgeklampte rondboogdeur, met traliewerk voor een deurruitje, in geprofileerde deuromlijsting. In de tweede bouwlaag van de toren galmgaten met een geprofileerde omlijsting. In de aanbouwen zijn verticale lichtopeningen van vier glasblokken. De linker en rechter zijgevel zijn identiek en worden bepaald door een aanbouw onder steil zadeldak, belegd met zwart geglazuurde daktegels, met oorspronkelijk op de nok schubvorsten. In de gevelwand een opgeklampte rondboogdeur met traliewerk voor het deurruitje, onder een rollaag. In de geveltoppen vlechtingen. In de tweede bouwlaag van de toren zijn twee rondboog galmgaten. De binnenwanden zijn beraapt met cement. Waardering Het klokhuis annex baarhuisje in expressionistische bouwtrant uit 1928 is van algemeen cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde: - vanwege de hoge mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp, - vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid, - als contemporain en essentieel onderdeel van de begraafplaats, - vanwege de redelijke mate van visuele gaafheid in relatie tot de aanleg van en de ligging op de begraafplaats, - vanwege de hoge mate van typologische uitzonderlijkheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513156
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Baarhuisje Gorredijk
Het baarhuisje
Het baarhuisje
Locatie Algemene Begraafplaats Gorredijk
Coördinaten 52° 60′ NB, 6° 3′ OL
Oorspr. functie Baarhuis
Huidig gebruik Opslagplaats tuingereedschap
Start bouw 1926
Bouw gereed 1928
Verbouwing 1950
Bouwstijl Expressionisme
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 513156
Overig
Verdiepingen 1
Architect C. Wamel
Eigenaar Gemeente Opsterland
Detailkaart
Baarhuisje Algemene Begraafplaats Gorredijk
Baarhuisje Algemene Begraafplaats Gorredijk
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het baarhuisje op de Algemene Begraafplaats van Gorredijk doet tevens dienst als klokhuis. Dit gebouw is net als de begraafplaats ontworpen door C. Wamel, het is echter wel twee jaar jonger dan de begraafplaats zelf, het gebouw is ontworpen in de trant van het expressionisme. Heden doet het gebouw niet langer dienst om overledenen in op te baren, maar het doet dienst als opslag voor tuingereedschap.

Wamel heeft het kerkhof met baarhuis ontworpen met laatst genoemde helemaal achterin aan het einde van de begraafplaats. Tussen 1942 en 1946 werd de dodenakker naar achteren uitgebreid waardoor het baarhuisje bijna in het midden kwam te staan. In 1950 werd het, van oorsprong rechthoekige, baarhuisje zelf uitgebreid, deze uitbreiding is met gelijke materialen en in gelijke stijl gedaan. De uitbreiding is te recent gedaan, waardoor dit niet onder de bescherming van het rijksmonument valt.

Exterieur

Het baarhuis bestaat uit een toren van twee bouwlagen met aan weerszijden twee aanbouwen van elk een bouwlaag. Sinds de verbouwing bevindt zich aan de achterzijde eveneens een uitbouw van een bouwlaag. Het gehele gebouw is opgetrokken uit verschillende soorten baksteen.[1] Het dak van de toren is een overstekend tentdak. Op het dak liggen zwart geglazuurde tegels, op de kepers liggen schubvorsten.

De rondboogdeur in de voorgevel bevat onder andere traliewerk voor het ruitje. Daarnaast zijn ook de scharnieren goed zichtbaar.

Luidklok

De luidklok is niet de originele klok. De originele klok werd in 1943 door de Duitse bezetter geconfisqueerd, het was een 18e-eeuwse klok van de hand van Cyprianus Crans van Enkhuizen uit Hemrik. Omdat de klok niet terug is gevonden werd diens plaats in 1952 ingenomen door de huidige klok, deze is door Jacobus van Bergen gegoten. De klok heeft als randschrift: GEGOTEN DOOR JACOBUS VAN BERGEN TE MIDWOLDA.

Ook de klok wordt niet beschermd door de status van rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Algemene Begraafplaats, klokhuis annex baarhuisje in Gorredijk

Algemene Begraafplaats

Hegedyk 20A
Gorredijk (Gemeente Opsterland)
Inleiding De algemene BEGRAAFPLAATS werd aangelegd in 1926 naar een plan van aanleg van de gemeentearchitect C. van Wamel uit 1925; de oors..

Algemene Begraafplaats, toegangshek

Hegedyk 20
Gorredijk (Gemeente Opsterland)
Inleiding Het HEK op de grachtdam van de begraafplaats is ontworpen in een expressionistische trant. Het ontwerp is vermoedelijk van de gem..

Woonhuis in Vernieuwingsstijl

Hegedyk 7
Gorredijk (Gemeente Opsterland)
Inleiding Het grote WOONHUIS is gelegen op een ruim, gedeeltelijk opgehoogd perceel met borderbeplanting. De hoofdvorm van het pand is comp..

Museum Opsterland (1887-1955: Openbare Lagere School) (1955-1961: Openbare leeszaal)

Hoofdstraat 59
Gorredijk (Gemeente Opsterland)
Inleiding De voormalige Openbare Lagere SCHOOL te Gorredijk, nu Streekmuseum, ligt in het centrum van het dorp dicht bij een dwarsarm van d..

Vijf traveeën breed pand met verdieping en forse kroonlijst onder schilddak met twee hoekschoorstenen waarop borden

Hoofdstraat 74
Gorredijk (Gemeente Opsterland)
Vijf traveeën breed pand met verdieping onder schilddak met twee hoekschoorstenen waarop borden. Forse kroonlijst boven de vijf venstertrav..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene Begraafplaats, klokhuis annex baarhuisje in Gorredijk

Foto's (2)