Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Exercitieloods in Doesburg

Militair Object

Barend Ubbinkweg 9
6981EC Doesburg
Gelderland

Bouwjaar: 1910-1920


Beschrijving van Exercitieloods

Inleiding De voormalige EXERCITIELOODS, thans in gebruik als opslagruimte, is gebouwd in het begin van de 20ste eeuw. Het pand maakte deel uit van de Mauritskazerne, die in 1866 was gebouwd t.b.v. het in Doesburg gelegerde garnizoen. De garnizoensperiode van de stad Doesburg kwam in de nacht van 4 op 5 april 1945 abrupt ten einde door het afbranden van de Mauritskazerne, waarbij de exercitieloods bleef gespaard. De exercitieloods is gelegen aan de oostzijde van de Barend Ubbinkweg. Omschrijving Het in kruisverband gemetselde bakstenen pand is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een met rode (rechter dakschild) en gesmoorde (linker dakschild) kruispannen gedekt zadeldak. Het trasraam wordt afgesloten met een halfsteens rollaag. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is door vlakke pilasters, waaronder hoekpilasters, verdeeld in vijf gelijke vakken. De daklijn wordt gevolgd door een klimmend segmentboogfries en heeft een windveer. Het middelste vak heeft op de begane grond een opgeklampte stolpdeur en daarboven twee 12-ruits vensters. De vakken links en rechts daarvan hebben op de begane grond twee 12-ruits vensters en daarboven twee 6-ruits vensters. De twee buitenste vakken zijn blind. De symmetrisch ingedeelde LINKER en RECHTER ZIJGEVEL zijn door vlakke pilasters, waaronder hoekpilasters, verdeeld in negen gelijke vakken. In het middelste vak bevindt zich in beide gevels een niet oorspronkelijke overhead-deur. De overige vakken bevatten twee 12-ruits vensters. De gevel wordt afgesloten met een bakgoot op houten klossen. Het rechter dakvlak bevat een 6-tal daklichten. De ACHTERGEVEL heeft vermoedelijk in oorsprong een gelijke indeling gehad als de voorgevel. Thans wordt de gevel voor een groot deel aan het zicht onttrokken door een niet oorspronkelijke aanbouw. Zichtbaar zijn de pilasters, het segmentboogfries en de vensters in de bovenlaag, die allen identiek zijn aan die in de voorgevel. Het INTERIEUR bestaat uit één grote lege ruimte. De kapconstructie is aan het zicht onttrokken door een beplating. Waardering EXERCITIELOODS uit het begin van de 20ste eeuw. - van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuwse exercitieloods met esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals gave verhoudingen en een bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. - van cultuurhistorisch belang vanwege zijn verschijningsvorm en voormalige bestemming, welke een bijzondere en zeldzaam geworden uitdrukking vormen van een historische ontwikkeling nl. de status van Doesburg als garnizoensstad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513149
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Exercitieloods in Doesburg

Retranchement van Doesburg

Vesting
Doesburg
Het in XVIIIa naar ontwerp van Menno van Coehoorn buiten de oude grachten aangelegde Retranchement van Doesburg, t.w. "de Lage Linie" zuidel..

Pand, nog jong geheel

Ooipoort 15
Doesburg
Pand, nog jong geheel. Stoeppalen. Kettingen plm 1860.

Tweebeukig dwars winkel-woonhuis

Ooipoortstraat 58
Doesburg
Inleiding Tweebeukig dwars WINKELWOONHUIS, van twee bouwlagen, deels van middeleeuwse oorsprong, met gevel uit het midden van de 19de eeuw ..

Grote convent

Kloosterstraat 15
Doesburg
Het Grote Convent. Oostelijk van R.K. Kerk gelegen complex van middeleeuwse gebouwen, waarin oorspronkelijk het Bagijnenklooster en later Te..

Huis met zadeldak tussen trapgevels met ezelsrugafdekkingen

Ooipoortstraat 15
Doesburg
Laat-middeleeuws huis met zadeldak tussen trapgevels met ezelsrugafdekkingen. Voorgevel gepleisterd en van kroonlijst voorzien XIX A; deurom..

Kaart & Routeplanner

Route naar Exercitieloods in Doesburg

Foto's (4)