Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw in Doesburg

Graf Begraafplaats

Meipoortwal 3
6981DD Doesburg
Gelderland

Bouwjaar: 1829


Beschrijving van Poortgebouw

Omschrijving Het POORTGEBOUW van de Algemene Begraafplaats is gebouwd in 1829 door J.D. Zocher jr. in neoclassicistische stijl met neo-grec invloeden. Het poortgebouw heeft een rechthoekige plattegrond en één bouwlaag onder een plat dak met omlopende dakschilden, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en zinken hoekkepers. De rondboogvormig afgesloten onderdoorgang naar de begraafplaats bevindt zich in het midden. Het poortgebouw is gepleisterd en witgeschilderd en heeft een grijs geschilderde plint. Tegen de voor- en de achtergevel zijn vier, eveneens witgepleisterde, halfzuilen geplaatst van de Toscaanse orde. De gevels worden afgesloten door een houten hoofdgestel, dat bestaat uit een gekorniste architraaflijst, een gekornist fries met metopen en triglyfen met guttae en een geprofileerde kroonlijst met mutuli. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL wordt door vier halfzuilen in drie assen verdeeld. In de middelste as, die iets smaller is dan de twee andere, bevindt zich de rondboogvormig afgesloten poortopening. Bij de boogaanzet is als een soort rudimentair kapiteel een omlopende geprofileerde lijst aangebracht. In de twee andere assen bevinden zich grote rondboogvormig afgesloten nissen met stenen lekdorpels. De ACHTERGEVEL is op dezelfde wijze vormgegeven als de voorgevel. De nagenoeg symmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL heeft twee vensters met 6-ruits schuiframen en stenen lekdorpels. Het linker kozijn is voorzien van duimen, waar vermoedelijk luiken aan hebben gehangen. De RECHTER ZIJGEVEL is op dezelfde wijze vormgegeven als de linker zijgevel. De ONDERDOORGANG heeft een vlakke, gepleisterde zoldering en in beide zijwanden twee deuropeningen met paneeldeuren (één deur is vervangen door een koelceldeur). De vloer van de onderdoorgang is geplaveid met klinkers in visgraatmotief. Aan de straatzijde wordt de onderdoorgang afgesloten door een dubbel smeedijzeren draaihek met pijlpunten. Waardering POORTGEBOUW van de Algemene Begraafplaats gebouwd in 1829 door J.D. Zocher jr. in neoclassicistische stijl met neo-grec invloeden. Van architectuurhistorisch belang: - als een goed en gaaf voorbeeld van een poortgebouw in neoclassicistische stijl uit de eerste helft van de 19de eeuw; - vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp zoals goede verhoudingen en een bijzondere detaillering. Van stedenbouwkundig belang: - als functioneel onderdeel van de Algemene Begraafplaats; - vanwege de markante ligging op een van de bastions binnen het beschermde gezicht Doesburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513138
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poortgebouw in Doesburg

Aanleg Alg. Begraafplaats

Meipoortwal 3
Doesburg
Omschrijving De ALGEMENE BEGRAAFPLAATS wordt, afgezien van het voorplein aan de Meipoortstraat (zuidzijde), aan alle zijden omgeven door he..

Graftombe De Gijselaar

Meipoortwal 3
Doesburg
Inleiding De GRAFTOMBE van Geertruida Cornelia Henriëtte DE GIJSELAAR, Gerritjen Harmsen en Cornelis Nicolaas Hoffman is vervaardigd in 18..

Pand met achterbouw

Meipoortstraat 61
Doesburg
Pand met achterbouw. Belangrijk wegens ligging, gezien vanuit de Meipoortstraat. Steentje 1851.

Laat-gotisch dwarshuis met zadeldak tussen trappen met ezelsrugafdekkingen

Bergstraat 69
Doesburg
Laat-gotisch dwarshuis met zadeldak tussen trappen met ezelsrugafdekkingen. Voorgevel gepleisterd en onder rechte lijst gebracht XIX A.

Belangrijk laat-gotisch pand op de hoek van de Bergstraat

Meipoortstraat 59
Doesburg
Belangrijk laat-gotisch pand op de hoek van de Bergstraat. Het hoge zadeldak wordt aan de Meipoortstraat afgesloten door een gevel met gezwe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Poortgebouw in Doesburg

Foto's (1)