Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ruimzicht: theekoepel in Doetinchem

Tuin Park Landgoed

Kruisbergseweg 2
7009BP Doetinchem
Gelderland

Bouwjaar: 1900-1905


Beschrijving van Ruimzicht: theekoepel

Omschrijving THEEKOEPEL gesitueerd aan de oostzijde van de Kruisbergseweg in het arboretum van villa Ruimzicht. De theekoepel is opgetrokken op een octogonaal plattegrond onder een tentdak bedekt met riet en voorzien van een houten piron waarop een windvaantje. Het dak is voorzien van twee half cirkelvormige dakkapellen, deze zijn tijdens de laatste verbouwing aangebracht. De gevels zijn gemetseld in kruisverband en voorzien van een plint uitgevoerd in hardsteen. De gevels worden aan bovenzijde afgesloten door een gemetselde uitkraging waarbij gebruik is gemaakt van verschillende kleuren baksteen. De gevel die evenwijdig loopt aan de Kruisbergseweg is een dichte gevel. Linksom gaand volgt dan een gevel met de ingang bestaande uit een houten deur met een stoep en een enkelruits raam. De daarop volgende gevel heeft twee gekoppelde draairamen en wordt gevolgd door drie identieke gevels die elk een centraal een vierruits stolpdeur bevatten met half cirkelvormig afgesloten bovenlicht. Het zevenruits bovenlicht heeft een gietijzeren tracering. De deur heeft aan weerszijden smalle tweeruits zijlichten voorzien van kleine half cirkelvormig afgesloten bovenlichten. De deuropeningen worden afgesloten door half cirkelboog met een sluitsteen uitgevoerd in drie kleuren baksteen. De daar opvolgende gevel bevat een tweeruits stolpraam met een halfcirkelvormig afgesloten zevenruits bovenlicht voorzien van een gietijzeren tracering. Het raam heeft aan weerszijden twee smalle enkelruits zijramen voorzien van een half cirkelvormig afgesloten bovenlicht. De raamopening wordt op eenzelfde wijze afgesloten als de deuropeningen. Het INTERIEUR is niet meer oorspronkelijk. Waardering THEEKOEPEL gesitueerd aan de oostzijde van de Kruisbergseweg en gelegen in het arboretum van villa Ruimzicht. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een theekoepel uit het begin van de twintigste eeuw. Het object valt op vanwege de gave verhoudingen, door de detaillering en door het gebruik van meerdere kleuren baksteen. - Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een complex dat verder nog bestaat uit een villa en een tuinaanleg. Het object is van belang vanwege de beeldbepalende situering op een historisch belangrijke plek. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming als uiting van een cultuur en sociaalhistorische ontwikkeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513127
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ruimzicht: theekoepel in Doetinchem

Ruimzicht: Arboretum

Ds van Dijkweg 40
Doetinchem
Omschrijving ARBORETUM aangelegd op het terrein rondom villa Ruimzicht. Het Arboretum is waarschijnlijk aangelegd na 1868, de datum van aan..

Ruimzicht: hoofdgebouw

Ds van Dijkweg 40
Doetinchem
Omschrijving De VILLA Ruimzicht is opgetrokken op een T-vormig plattegrond en telt drie bouwlagen onder een afgeplat schilddak. Het dak is ..

Hagen

Kelderlaan 11
Doetinchem
Havezate "Hagen". Rechthoekig bakstenen gebouw met van ezelsrugafdekkingen voorziene trapgevels en een zadeldak. Het uit XVI A daterende geb..

Bijgebouw: dwarshuis met schilddak en beklampte gevel

Kelderlaan 10
Doetinchem
Bijgebouw: dwarshuis (XIX A) met schilddak en beklampte gevel. Saksische vakwerkschuur.

Predik het Evangelie

Burgemeester van Nispenstraat 19
Doetinchem
Inleiding De KERK "PREDIK HET EVANGELIE" met aaneen gebouwde PASTORIE en een IJZEREN SIERHEK is gelegen aan de Burgemeester van Nispenstraa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ruimzicht: theekoepel in Doetinchem

Foto's (1)