Bakhuis in Lamswaarde

Jacobus de Waalstraat 8
4586AE Lamswaarde (gemeente Hulst)

Bouwjaar: vermoedelijk 18e eeuw

Beschrijving van Bakhuis

Inleiding Vrijstaand BAKHUIS in streek eigen bouwtrant, vermoedelijk 18e eeuws, gelegen dwars achter het woonhuis. (Het aangebouwde kippenhok aan de westzijde komt niet voor bescherming in aanmerking.) Omschrijving BAKHUIS op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag met zadeldak gedekt met gesmoorde kruispannen. Opgetrokken in baksteen in kruisverband, deels gepleisterd, deels geschilderd en voorzien van vlechtingen in de topgevels en van staafankers. Enkele vensters zijn voorzien van duimen voor luiken. De voorgevel (langsgevel) aan de noordzijde bevat een 9-ruits houten schuifraam, een klein raam, een houten deur en een 4-ruits raampje. De oostelijke kopgevel bevat op de begane grond drie houten deuren en in de top een venster met middenstijl. De zuidelijk langsgevel bevat een 9-ruits houten schuifraam. De westelijke kopgevel wordt grotendeels ingenomen door het niet voor bescherming in aanmerking komende kippenhok. In het interieur is onder meer de oorspronkelijke oven en schoorsteen nog aanwezig. Voorts onder meer houten balkenplafond en zwart-witte tegelvloer. Waardering BAKKUIS van cultuurhistorische en ensemblewaarde en met name van belang vanwege de aanwezigheid van de oven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)