Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oolde: tuinmanswoning behorende tot de buitenplaats huis oolde in Laren

Kasteel Buitenplaats

Ooldselaan 13
7245PP Laren (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Oolde: tuinmanswoning behorende tot de buitenplaats huis oolde

TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Huis Oolde. Aan de Ooldselaan ligt een voormalige tuinmanswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen pand met gepleisterde plint bestaat uit één bouwlaag onder en met gesmoord Hollandse pannen afgeplat schilddak. Iets onder de dakrand loopt een natuurstenen waterlijst. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een puntgevel (steekkapje) waaronder de ingangspartij geflankeerd door houten zuiltjes die een balkon dragen. De gevels kennen een regelmatige indeling met T-vensters onder segmentbogen met natuurstenen geboorte- en sluitstenen. Waardering TUINMANSWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als voorbeeld van eenvoudige doch harmonische architectuur; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de toegangslaan; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513117
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oolde: tuinmanswoning behorende tot de buitenplaats huis oolde in Laren

Oolde: tuinhek

Ooldselaan 13
Laren (Gemeente Lochem)
TUINHEK. De toegang tot de moestuin wordt gevormd door een samengesteld houten hek bestaande uit twee houten staanders waartussen een drie d..

Oolde: koetshuis met paardenstal en koetsierswoning behorende tot de buitenplaats huis oolde

Ooldselaan 15
Laren (Gemeente Lochem)
KOETSHUIS MET PAARDENSTAL EN KOETSIERSWONING behorende tot de buitenplaats Huis Oolde. Aan het begin van de oprijlaan staat het koetshuis me..

Oolde: hoofdgebouw

Ooldselaan 17
Laren (Gemeente Lochem)
HOOFDGEBOUW (Huis Oolde). Het blokvormige hoofdgebouw is in 1663 (zie jaartalankers) gebouwd op enige afstand van de oorspronkelijke huispla..

Oolde: historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats huis oolde

Ooldselaan 17
Laren (Gemeente Lochem)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Huis Oolde. In structuur en deels in detail gaaf bewaarde aanleg met een Engel..

Oolde: tuinvaas behorende tot de buitenplaats huis oolde

Ooldselaan 17
Laren (Gemeente Lochem)
TUINVAAS behorende tot de buitenplaats Huis Oolde. In de zogenoemde Franse Tuin terzijde van het hoofdgebouw staat een grote 19de-eeuwse kel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oolde: tuinmanswoning behorende tot de buitenplaats huis oolde in Laren