Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oolde: hoofdgebouw in Laren

Kasteel Buitenplaats

Ooldselaan 17
7245PP Laren (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1663


Beschrijving van Oolde: hoofdgebouw

HOOFDGEBOUW (Huis Oolde). Het blokvormige hoofdgebouw is in 1663 (zie jaartalankers) gebouwd op enige afstand van de oorspronkelijke huisplaats. Rond 1771 is het huis voorzien van de Bentheimer zandstenen ingangspartij in Lodewijk XIV-stijl en in de 19de eeuw gepleisterd. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak met hoekschoorstenen en voorzien van dakkapellen met halfronde frontons en klauwstukken in Lodewijk XIV-stijl. De symmetrisch ingedeelde vijfassige voorgevel wordt geaccentueerd door de zandstenen toegangspartij met vijftredig bordes. De omlijsting omvat een dubbele toegangsdeur met snijlicht en een meerruits verdiepingsvenster. In de omlijsting is een geaccoleerd wapenschild Van Keppel en Heeckeren aangebracht. Aan weerszijden van de middenas zijn meerruits schuifvensters, die op de verdieping voorzien zijn van persiennes. De overige gevels kennen een regelmatige vensterindeling met meerruitsvensters behangen met persiennes, behalve de vensters in de achtergevel. Voor de linker zijgevel is een breed bordesterras gebouwd (XXa), waar een wapensteen is ingemetseld (steen met jaartal 1664 en de wapens van de geslachten Van Keppel, Ittersum, Coeverden en Sloet), rechts in de gevel dubbele terrasdeuren. Tegen de achtergevel is een rechthoekige aanbouw van latere datum. In het INTERIEUR is onder meer van belang de oorspronkelijke plattegrond met een centrale gang geflankeerd door kamers. Waardering HOOFDGEBOUW (Huis Oolde) van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het sobere 17de-eeuwse blokvormige hoofdgebouw, dat in ca.1771 verrijkt is met een ingangspartij in Lodewijk XIV-stijl; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513111
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oolde: hoofdgebouw in Laren

Oolde: historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats huis oolde

Ooldselaan 17
Laren (Gemeente Lochem)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Huis Oolde. In structuur en deels in detail gaaf bewaarde aanleg met een Engel..

Oolde: tuinvaas behorende tot de buitenplaats huis oolde

Ooldselaan 17
Laren (Gemeente Lochem)
TUINVAAS behorende tot de buitenplaats Huis Oolde. In de zogenoemde Franse Tuin terzijde van het hoofdgebouw staat een grote 19de-eeuwse kel..

Oolde: koetshuis met paardenstal en koetsierswoning behorende tot de buitenplaats huis oolde

Ooldselaan 15
Laren (Gemeente Lochem)
KOETSHUIS MET PAARDENSTAL EN KOETSIERSWONING behorende tot de buitenplaats Huis Oolde. Aan het begin van de oprijlaan staat het koetshuis me..

Oolde: tuinhek

Ooldselaan 13
Laren (Gemeente Lochem)
TUINHEK. De toegang tot de moestuin wordt gevormd door een samengesteld houten hek bestaande uit twee houten staanders waartussen een drie d..

Oolde: tuinmanswoning behorende tot de buitenplaats huis oolde

Ooldselaan 13
Laren (Gemeente Lochem)
TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Huis Oolde. Aan de Ooldselaan ligt een voormalige tuinmanswoning uit de tweede helft van de 19d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oolde: hoofdgebouw in Laren

Foto's (4)