Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Helmond

Woonhuis

Wesselmanlaan 53
5707HB Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1938
Architect: W. van de Ven


Beschrijving van Villa

Inleiding VILLA, gebouwd in 1938 in opdracht van Keulen Boex naar ontwerp van architect W. van de Ven. De stijl behoort tot de Nieuwe Zakelijkheid. Rond 1955 heeft er een verbouwing plaatsgevonden. Omschrijving De tweelaagse villa heeft een samengestelde L-vormige plattegrond en een plat dak met overstek op houten consoles. De gevels zijn opgetrokken uit groot formaat rode baksteen die boven de plint gepleisterd is en wit geschilderd. De voorgevel heeft ter linkerzijde een bandvenster met stalen kozijnen onder een stalen railconstructie die als luifel dient. Bij dit woonkamergedeelte ook een rond licht. Rechts een paneeldeur onder een betonnen luifel. De uitkragende houten gootlijst van het dak rust op consoles. De achtergevel heeft een L-vormige plattegrond, waarbij de linkervleugel op de begane grond is afgerond. Op de ene hoek is een laag drieruits raam, op de andere hoek een rond vierruits venster. In een diep en breed rechthoekig portiek is een reeks terrasdeuren met bovenlicht geplaatst. Hierboven bevindt zich terras met stalen rondbuis balustrade. Het terras wordt op de linkerhoek afgeschermd door een wand met vensters en een luifel, rustend op een kolom. Het interieur bevat een trappenhuis, verlicht door een raam met figuratief glas-in-lood. De wanden zijn alle glad gepleisterd. De woonkamer is als splitlevel uitgevoerd en bevat een oorspronkelijke lage L-vormige kast. Waardering De villa is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de geografische en sociaal-economische ontwikkeling van Helmond als industriestad, met name het ontstaan van villa's in de de groene omgeving van een villa park. Het huis is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de toepassing van de vormentaal van de Nieuwe Zakelijkheid, in- en uitwendig tot in details doorgevoerd en als voorbeeld van het werk van de architect Van de Ven. Het geheel is in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven en als voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513108
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Helmond

Villa den zwaluw, gebouwd in een stijl verwant aan de Amsterdamse school

Aarle-Rixtelseweg 2
Helmond
Inleiding VILLA DEN ZWALUW, gebouwd 1926-1927 in een stijl verwant aan de Amsterdamse School. De villa werd gebouwd voor de de heer Aukes e..

Villa

Aarle-Rixtelseweg 14
Helmond
Inleiding VILLA, gebouwd in 1930 in opdracht van de directeur van de Nederlandse Schroefboutenfabriek A.P.L. van Thiel en zijn vrouw J.P.H...

Villa

President Rooseveltlaan 3
Helmond
Inleiding VILLA, in 1893 gebouwd in Chaletstijl. De opdrachtgever was de bankier A.W. Lotichius. De architect was vermoedelijk J.W. Hanrath..

Villa, in eclectische stijl gebouwd in 1890 in opdracht van de baksteenfabrikant Dirk van Lookeren Campagne

Kanaaldijk N.W. 83b
Helmond
Inleiding VILLA, in eclectische stijl gebouwd in 1890 in opdracht van de baksteenfabrikant Dirk van Lookeren Campagne. Er vonden verbouwing..

Villa, in eclectische stijl

Kanaaldijk N.W. 83
Helmond
Inleiding VILLA, in eclectische stijl in 1884 gebouwd in opdracht van de margarinefabrikant C.A. Oyens. De villa werd in 1925 verbouwd. Ron..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in Helmond

Foto's (1)