Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Helmond

Woonhuis

Steenweg 34
5707CG Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1935


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding WOONHUIS, dat in de kern dateert uit het tweede kwart van de negentiende eeuw. In 1910 en in 1935 vonden er belangrijke verbouwingen plaats, waarbij de voorgevel werd gemoderniseerd in Um 1800-stijl. Omschrijving Het halfvrijstaande twee en een halflaagse pand heeft vijf vensterassen en bezit een afgeplat schilddak met zwarte betonpannen. De gevel is opgetrokken uit machinale baksteen, die in subtiel reliƫf is onderverdeeld door lisenen op de hoeken, tussen de vensters en bij de centraal geplaatste paneeldeur. Deze lisenen zijn gemetseld met klezoortjes. Naast de deur staan lage baksteen blokken met hardsteen afdekplaat. Het bovenlicht is voorzien van snijwerk in de verticale stijlen en daarboven een ruitpatroon. De vierentwintigruits schuifvensters hebben rechte hardsteen dorpels. Onder de vensters is een dubbele rollaag, daar boven een enkele rollaag ter afsluiting. De borstweringen zijn aangegeven met behulp van deels uitgemetselde, deels ingemetselde baksteen laagjes. De vensters op de verdieping worden afgesloten met een variant op de hanekam. In de iets uitgemetselde kroonlijst zijn tweelichts mezzaninovensters geplaatst, de middelste travee is leeg gelaten. De gootlijst staat op robuuste klossen. Boven de middentravee een getoogde tweelichts dakkapel met lisenen en schouders met hardsteen blokjes. Inwendig wordt het huis door een middengang doorsneden. Links een kamer en suite met eenvoudige schoorsteenmantels en stucplafonds, rechts een kleinere voorkamer met stucplafond. Waardering Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het stedelijk woonhuis in de periode kort voor en na 1900. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de Um 1800-stijl, met een zeer verzorgde detaillering van metselwerk en raamvormen en enkele sobere Expressionistische motieven. Het is gaaf bewaard gebleven en betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513102
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Helmond

O.L. Vrouwe ten Hemelopneming

Wilhelminalaan 18
Helmond
Inleiding De O.L. VROUWE TEN HEMELOPNEMINGKERK werd ontworpen door de architect A. Margry in Neo-Byzantijnse stijl. Jos.Margry nam het werk..

Fabrieksgebouw van de textielfabriek Raymakers

Kanaaldijk N.W. 49
Helmond
Fabrieksgebouw van de textielfabriek Raymakers. Industrieel bedrijfspand uit het midden van de 19e eeuw. Rechthoekig pand met twee verdiepin..

Statig herenhuis

Kanaaldijk N.W. 47
Helmond
Statig HERENHUIS uit 1825. Pand met verdieping, houten kroonlijst, attiek boven de middenrisaliet, waarop een vierkant klokketorentje en lei..

Pastorie

Wilhelminalaan 16
Helmond
Inleiding PASTORIE, gebouwd rond 1910 voor de O.L.Vrouwe ten Hemelopneming kerk. De architect was Jos. Margry. Omschrijving De tweelaagse..

Villa

President Rooseveltlaan 3
Helmond
Inleiding VILLA, in 1893 gebouwd in Chaletstijl. De opdrachtgever was de bankier A.W. Lotichius. De architect was vermoedelijk J.W. Hanrath..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Helmond

Foto's (1)