Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig patronaat gebouwd in Zakelijke stijl in 1930 in Helmond

Gebouw

Molenstraat 201
5701KD Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1930

(1 recensie)

Beschrijving van Voormalig patronaat gebouwd in Zakelijke stijl in 1930

Inleiding Dienstgebouw, voormalig patronaat gebouwd in Zakelijke stijl in 1930 ten dienste van de Rooms Katholieke kerk. Het fungeert heden als wijkcentrum. IN 1931 werd het markante beeld op de hoek aangebracht. Omschrijving Het goeddeels vrijstaande diepe drielaags gebouw heeft een plat dak. Het linkergedeelte is iets lager. Beide dakranden zijn afgezet met een laag rode windveerpannen. Links de deur met een excentrisch geplaatste rij vensters, die aansluiten op het bredere rechter gedeelte van de gevel. De gevel is opgetrokken uit machinale baksteen. De voor- en zijgevels zijn tot aan de iets uitkragende betonnen luifelband die de deur aan de linkerzijde en de gekoppelde tweelichtvensters afsluit in bruinrode baksteen met siermetselverband uitgevoerd. Daar boven is de baksteen geelbruin. De betonnen luifel loopt zowel aan de linkerzijde bij de deur als aan de rechterzijde boven het volgende tweelichtvenster door. De paneeldeur is geplaatst in een portiek met inspringend metselwerk en een trede van gele baksteen. Boven de betonnen luifel is een hoog rechthoekig bovenlicht van glazen bouwstenen. De vensterdorpels zijn van rood tegelwerk. De delen tussen de vensters zijn net als de luifel uitgevoerd in beton met grof grind. Rechts op de hoek is een gestileerd hardstenen beeld geplaatst van Maria met het kindje Jezus op schoot. Op beide hoeken zijn elk twee vensters met kleine bovenlichten onder een doorgaande houten luifel geplaatst. De luifel eindigt in de rechtergevel in een sierkogel. De vensterpartijden op de eerste verdieping worden onderling verbonden door een doorgaande rij rode tegels voor de vensterdorpels. De drie vensters aan de linkerzijde hebben kleine bovenlichten en een gezamenlijke wisseldorpel. Rechts boven bij de hoek begint een uitgemetselde band die als zodanig dit rechthoekige gevelvlak accentueert. Op de tweede etage is een aaneengesloten band van vensters geplaatst over beide geveldelen. Waardering Het voormalige dienstgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme en de dominantie van het parochiaal werk in een industriestad in het interbellum, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het patronaatsgebouw. Het heeft architectuurhistorische waarde als regionale variant van zakelijke stijlvormen en als zeldzame vertegenwoordiger van kubistiche stijlvormen aan een gebouw voor de katholieke kerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513100
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Voormalig patronaat gebouwd in Zakelijke stijl in 1930
2
Recensie door: ()
Beste, Kwam toevallig vandaag langs dit pand gelopen en zag dat het verkocht is. Ondanks het feit dat het een Rijksmonument is houd ik mijn Helmondse hart vast. Het is al jaren in verval. Een paar weken terug is de prachtige St Jozefschool afgebroken in de Hurksestraat. Ben heel benieuwd wat er met dit bebouw gaat gebeuren. Helmond kan elke keer laten zien dat het oog het voor zijn historie. Helaas ben ik de afgelopen 50 jaar veel teleurgesteld.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig patronaat gebouwd in Zakelijke stijl in 1930 in Helmond

Fraterhuis-school

Zuid Koninginnewal 49
Helmond
Inleiding FRATERHUIS-SCHOOL, tussen 1873-1875 gebouwd naar ontwerp van architect H.J. van Tulder in neo-gotische stijl. De opdrachtgevers w..

Voormalige H.B.S. gebouwd tussen 1865 en 1867

Molenstraat 191
Helmond
De H.B.S. werd in opdracht van de rijksoverheid gebouwd tussen 1865 en 1867. Het pand werd door architect C. Vermeijs opgetrokken in neo-cla..

Gymnastieklokaal bij H.B.S.

Molenstraat 189
Helmond
Het voormalige GYMNASTIEK-EN KLEEDRUIMTELOKAAL is gebouwd in 1867 en nadien diverse keren verbouwd, voor het laatst tussen 1984 en 1986. In ..

Sint-Lambertuskerk

Kerkstraat 54
Helmond
PAROCHIEKERK van de H.Lambertus. Driebeukige kruisbasiliek met kooromgang, gebouw 1856-1861 in neogotische trant door Th.Molkenboer. De kerk..

Toren Sint-Lambertuskerk

Kerkstraat 54
Helmond
TOREN van de R.K. Kerk van St. Lambertus. 15e eeuwse, gotische toren, in 1856-1861, bij de bouw van de huidige kerk door Th. Molkenboer, omm..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig patronaat gebouwd in Zakelijke stijl in 1930 in Helmond

Foto's (1)