Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, gebouwd in eclectische stijl in Helmond

Woonhuis

Markt 24
5701RK Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1872
Architect: Th. Royakkers


Beschrijving van Herenhuis, gebouwd in eclectische stijl

Inleiding HERENHUIS, gebouwd in 1872 in eclectische stijl in opdracht van de fabrikant F. J. Mathyssen. De architect was Th. Royakkers. Het is sinds 1921 in gebruik als bankgebouw. Rond 1985 is één van de middenvensters tot entree verbouwd. Omschrijving Het drielaags pand van vijf vensterassen ligt in de rooilijn van de Markt. Op het afgeplatte schilddak liggen kunstleien. De gevel is gepleisterd en wit geschilderd. De vensteras aan de linkerkant en de twee dicht bijeen staande vensterassen aan de rechterzijde risaleren enigszins. Deze delen worden door lisenen geaccentueerd. Geprofileerde waterlijsten dienen als horizontale gevelindeling. De vensters op de begane grond hebben een gedeeld bovenlicht, terwijl de vensters erboven de oorspronkelijke vierdeling bezitten. Links is een brede vernieuwde vleugeldeur aangebracht. Deze deur is evenals de overige muuropeningen voorzien van een geprofileerde smalle stucomlijsting met een kuif met palmetmotief. Het bovenlicht van de deur is gedecoreerd met een straalmotief van hout. Zowel het bovenlicht van de deur als de vensters op de begane grond en die van de eerste etage hebben ronde schouders. Op de begane grond is een sterk met het pand contrasterende felrode deur geplaatst. Tussen de risalieten bevindt zich een balkon met vernieuwd ijzeren spijlenhek. Openslaande balkondeuren geven toegang tot het balkon. Op de derde etage bevinden zich ramen met dubbele rondboogindeling. De kuif boven deze vensters is breder en hoger van vorm. Aan de zijden en links tevens in het midden worden deze vensters geflankeerd door grote geornamenteerde rozetten in hoogreliëf. Het fries van de risalieten bestaat uit reliëfs in de vorm een halve maan met aansluitende velden in de bovenhoeken. In het midden bestaat de architraaf uit twee ronde venstertjes met aansluitende velden. De gootlijst rust op liggende klosjes. Het interieur op de begane grond is geheel verbouwd. Waardering Het voormalige herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als vertegenwoordiger van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de stedelijke schaalvergroting door de bouw van rijk gedetailleerde herenhuizen voor fabrikanten. Het heeft architectuurhistorisch belang door de subtiel asymmetrische opbouw en detaillering van de gevel en als voorbeeld van het werk van de architect Th. Royakkers. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513093
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, gebouwd in eclectische stijl in Helmond

Herenhuis, gebouwd in art nouveaustijl met elementen van overgangsstijl

Markt 31
Helmond
Inleiding HERENHUIS, gebouwd in Art Nouveaustijl met elementen van Overgangsstijl in opdracht van J. van Thiel naar ontwerp van de architec..

Herenhuis, in 1891 gebouwd

Markt 213
Helmond
Inleiding HERENHUIS, in 1891 gebouwd in opdracht van fabrikant A. Prinzen door architect J.W. van der Putten. In 1923 werd het neo-renaissa..

Huis met de Luts herbouwd na brand in 1594

Markt 7
Helmond
Huis met gepleisterde in- en uitgezwenkte topgevel, herbouwd na brand in 1594.

Koetshuis-dienstwoning

Watermolenwal 1
Helmond
Inleiding KOETSHUIS-DIENSTWONING, gebouwd in 1891 in opdracht van A. Prinzen. De architect was J.W. van der Putten. Het pand werd als dien..

Sint-Lambertuskerk

Kerkstraat 54
Helmond
PAROCHIEKERK van de H.Lambertus. Driebeukige kruisbasiliek met kooromgang, gebouw 1856-1861 in neogotische trant door Th.Molkenboer. De kerk..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis, gebouwd in eclectische stijl in Helmond

Foto's (1)