Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige woonhuis in Helmond

Woonhuis

De Wiel 22
5701PN Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1810-1815
Architect: J.W. Hanrath

(1 recensie)

Beschrijving van Voormalige woonhuis

De Wiel 22 Inleiding De kern van dit voormalige WOONHUIS dateert uit het begin van de negentiende eeuw. In 1868 werd het verbouwd tot school in Neorenaissance-stijl. De Wilhelminaschool bleef tot 1900, daarna werd het door architect J.B. Kam omgebouwd tot fabrieksschool van de firma Van Vlissingen. In 1922 werd het in opdracht van de gemeente, sinds 1919 eigenaar, veranderd in een poortgebouw door J.W. Hanrath. De poort geeft toegang tot het park om het van Rijkswege beschermde kasteel. Het pand fungeert heden als kantoor- en vergaderruimte. Omschrijving Het tweelaagse pand telt drie travee├źn met middenrisaliet, waarin een poort op de begane grond en heeft een schilddak met tuile du-Nordpannen en plat. De achtergevel is vlak, waardoor het geheel een T-vormige plattegrond heeft. De begane grond is opgetrokken uit machinale baksteen met rollagen om de rondbogen en hardsteen cordonlijsten en aanzetstenen. De middelste boog is lager dan die aan de zijden. De overige geveldelen zijn van rode handvorm baksteen, die wordt afgewisseld door donkere baksteen speklagen en gele siermetselbanden. In de risaliet is op de verdieping een smal schuifvenster onder segmentboog geplaatst en in het getrapte tuitgeveldeel er boven een rondboograam. In de zijdelen een gekoppeld schuifvenster, onder segmentboog met boogvulling. Hier boven een vierruits dakkapel onder zadeldak. Onder de gootlijst een tandlijst en een muizetandlijst. De boogconstructie van de doorgang wordt afgedekt met hangkoepelgewelven van gele baksteen, rustend op rode baksteen pijlers en bogen met natuursteen tussenstukken en aanzetblokken. In een tweelaagse uitbouw onder plat dak bevindt zich een paneeldeur met gietijzeren sierrooster uit ca. 1900, met bovenlicht. De vlakke achtergevel, die naar het park gekeerd is, heeft eveneens drie poorten, de middelste lager dan de andere. Het metselwerk is hetzelfde als in de voorgevel. Op de etage twee gekoppelde schuifvensters onder segmentboog en twee dakkapellen onder zadeldak. Waardering Het poortgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van Helmond als industriestad, die treffend tot uiting komt in de opeenvolgende bestemmingen en de bouwgeschiedenis van het pand. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de Neo-renaissancestijl en tevens voor het werk van de architecten Kam en Hanrath. Het heeft ensemblewaarden vanwege de relatie tot het reeds beschermde kasteel en het hieromheen gelegen kasteelpark. Het is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als poortgebouw met een gecompliceerde bouwgeschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513084
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Voormalige woonhuis
1
Recensie door: ()
er is klakkeloos uit een bestaande bron geput. Al bij de bestudering van de geschierdenis van de Wilhelminaschool tgv 125jarig bestaan, in 1992, heb ik aangetoond dat dit gebouw direct ontworpen is als tweeklassige school met daarboven woonvertrekken voor de leerkrachten en dateert uit 1893, een ontwerp van een van de ouders en lid van het schoolbestuur, ir. Jan Benjamin Kam.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige woonhuis in Helmond

Voormalige Hervormde kerk

Kerkstraat Zuid 19
Helmond
Voormalige Ned. Herv. KERK. In 1847-1848 gebouwd naar ontwerp van A. van Veggel in neo-gotische stijl. Centraal met middentoren, inwendig me..

Kasteel Helmond

Kasteelplein 1
Helmond
KASTEEL-RAADHUIS. Omgracht kasteel uit omstreeks 1400, in 1921-1922 tot raadhuis ingericht en daartoe gewijzigd en gerestaureerd door J.W. H..

Winkel-woonhuis met gevel uit 1890

Kerkstraat 48
Helmond
Inleiding WINKEL-WOONHUIS met gevel uit 1890, in 1926 voorzien van een etalage in Art Nouveaustijl ten behoeve van de slager F.A. Stevens. ..

Woonhuis

Kerkstraat 47
Helmond
Inleiding WOONHUIS, gebouwd in 1882 in Neogotische stijl in opdracht voor de koopman Th. J. de Louw. Het huis heeft ook gediend als woonhui..

Sint-Lambertuskerk

Kerkstraat 54
Helmond
PAROCHIEKERK van de H.Lambertus. Driebeukige kruisbasiliek met kooromgang, gebouw 1856-1861 in neogotische trant door Th.Molkenboer. De kerk..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)