Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, gebouwd in 1869-70 in opdrachtgever in Helmond

Woonhuis

Molenstraat 76
5701KH Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1869-1870


Beschrijving van Herenhuis, gebouwd in 1869-70 in opdrachtgever

Inleiding HERENHUIS, gebouwd in 1869-70 in opdrachtgever van G. van Steenis. Vanaf 1930 heeft het eclectiche huis lange tijd gediend als directeurswoning van het Antoniusgasthuis. Omschrijving Het herenhuis telt een bouwlaag boven het souterrain en wordt afgedekt door een schilddak met rode tuile du Nord dakpannen. Het gepleisterde en wit geschilderde pand heeft een vierkante plattegrond en vier traveeƫn in de voorgevel. Op de hoeken Empire vensters met ronde schouders, in het midden twee openslaande deuren, die qua indeling overeenkomen met de vensters. De verbrede middenroede vindt in de deelroede van het bovenlicht een afgeronde beƫindiging. De kozijnen zijn voorzien van een geprofileerde stucomlijsting met lofwerk en een kuif. De souterrainverdieping bezit twee grote tweelichtsvensters. In de kroonlijst bevinden zich kleine ronde raampjes tussen aansluitende velden en bewerkte consoles die de gootlijst dragen. Het dakvlak wordt doorbroken door een brede dakkapel met een door een boog gekoppelde zesruits rondboogramen. Een centrale waaiervormige hardstenen trap met bordes leidt naar de deuren. Het hekwerk van de balustrade is vernieuwd. In de linkergevel bevindt zich een hoge getoogde vleugeldeur met sieromlijsting. In de tuin bevinden zich diverse grote oude loofbomen, die waarschijnlijk dateren uit de bouwtijd. Waardering Het villa-achtige herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van villabebouwing voor fabrikanten aan de eertijds groene uitvalsweg van de industriestad, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de blokvormige villa. Het heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van de toepassing van eenvoudige gestucte eclectische motieven ter verhoging van het karakter van een landelijke villa. Het object is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513069
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, gebouwd in 1869-70 in opdrachtgever in Helmond

Klooster

Molenstraat 74
Helmond
Inleiding KLOOSTER, gebouwd in 1904 voor de Zusters Clarissen. De architect was J.W. van der Putten. De stijl is Ambachtelijk-Traditioneel ..

Poortgebouw, in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding POORTGEBOUW, in 1880 in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge. Omschrijving Het poortgebouw heeft..

Calvariegroep

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding CALVARIEGROEP, daterend uit ca. 1880 en gelegen op een begroeide hoge kunstmatige heuvel. De heuvel ligt aan het eind van het mid..

Hoge staande grafzerk voor het familiegraf Bogaers

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding Hoge staande GRAFZERK voor het familiegraf Bogaers uit de late negentiende eeuw. Het bevindt zich ter rechterzijde van het hoofdp..

Hoge staande grafzerk voor M.W. van Glabbeek

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding Hoge staande GRAFZERK voor M.W. van Glabbeek in Neo-Renaissance-stijl uit 1905, gelegen aan het hoofdpad ter linkerzijde. Omsch..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis, gebouwd in 1869-70 in opdrachtgever in Helmond

Foto's (1)