Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Helmond

Woonhuis

Kerkstraat 47
5701PL Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding WOONHUIS, gebouwd in 1882 in Neogotische stijl in opdracht voor de koopman Th. J. de Louw. Het huis heeft ook gediend als woonhuis van de kantonrechter Van Hovel tot Westerflier. In de latere tijd werd het huis gepleisterd. Nadat het pand in 1984 op de gemeentelijk monumentenlijst is geplaatst werd het weer ontpleisterd en gezandstraald. Omschrijving Het onderkelderd bakstenen pand heeft twee bouwlagen, vier vensterassen en een zadeldakje met daarachter een plat dak. De bekleding van het dak is vernieuwd. De linkergevel grenst aan het buurpand. De rechtergevel staat vrij, nu het bijbehorende poortje en het buurpand zijn geamoveerd. De gevel is vanaf de hardstenen plint opgetrokken uit lichtbruine baksteen. De rechtertravee is iets breder en wordt door lisenen gekleed en bekroond met een trapgevel. Rechts en links van de paneeldeur zijn de rechthoekige kelderlichten zichtbaar. Boven alle T-vensters segmentbogen, eronder hardstenen dorpels. Het kozijnwerk is in vereenvoudigde vorm teruggerestaureerd. De vernieuwde paneeldeur is te bereikenen via zes hardstenen treden. In de segmentboog boven de deur bevinden zich tegeltjes in vlechtwerkpatroon. Boven de raambogen op de verdieping zijn gekrulde sierankers geplaatst die tesamen het woord ANNO vormen. Op de hoeken en tussen de drie vensters zijn verdikte liseenachtige elementen gezet, geplaatst op kwartholle consoles en voorzien van een sleuf met sierblokjes. De lisenen zetten zich rechts in de gevel voort als een topgevel met trappen. In de rechter- en linkergevel zij identieke traptopgevels, die daarmee het zadeldakgedeelte tussen elkaar in opnemen. Alle trappen zijn voorzien van geprofileerde afdekplaten. In de topgevel aan de straatzijde bevindt zich een raam onder segmentboog met sleuven aan de zijden met sierblokjes en een kalksteen vierpas boven het venster. Het dakvlak wordt onderbroken door twee dakkapellen onder zadeldak met in het voorschild een uitgesneden driepas. Waardering Het woonhuis, dat nu in gebruik is als restaurant, is van belang vanwege de stijl, die zowel Neo-Gotische als Neo-Renaissance detaillering heeft. Het relatief gave pand is belangrijk vanwege de ligging in het centrum en de relatie tot de gafheid van de stedelijke omgeving en de hoogwaardige kwaliteit van de overige bebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513057
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Helmond

Sint-Lambertuskerk

Kerkstraat 54
Helmond
PAROCHIEKERK van de H.Lambertus. Driebeukige kruisbasiliek met kooromgang, gebouw 1856-1861 in neogotische trant door Th.Molkenboer. De kerk..

Toren Sint-Lambertuskerk

Kerkstraat 54
Helmond
TOREN van de R.K. Kerk van St. Lambertus. 15e eeuwse, gotische toren, in 1856-1861, bij de bouw van de huidige kerk door Th. Molkenboer, omm..

Winkel-woonhuis met gevel uit 1890

Kerkstraat 48
Helmond
Inleiding WINKEL-WOONHUIS met gevel uit 1890, in 1926 voorzien van een etalage in Art Nouveaustijl ten behoeve van de slager F.A. Stevens. ..

Huis met de Luts herbouwd na brand in 1594

Markt 7
Helmond
Huis met gepleisterde in- en uitgezwenkte topgevel, herbouwd na brand in 1594.

Voormalige Hervormde kerk

Kerkstraat Zuid 19
Helmond
Voormalige Ned. Herv. KERK. In 1847-1848 gebouwd naar ontwerp van A. van Veggel in neo-gotische stijl. Centraal met middentoren, inwendig me..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Helmond

Foto's (1)