Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel-woonhuis met gevel uit 1890 in Helmond

Woonhuis

Kerkstraat 48
5701PM Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Winkel-woonhuis met gevel uit 1890

Inleiding WINKEL-WOONHUIS met gevel uit 1890, in 1926 voorzien van een etalage in Art Nouveaustijl ten behoeve van de slager F.A. Stevens. Omschrijving Het een bouwlaag tellende diepe huis, dat mogelijk in kern 16e of 17e eeuws kan zijn, wordt gedekt door een schilddak met zwarte en rode oudhollandse pannen. Het grenst links aan een doorgang met poort en rechts aan het buurpand. De voorgevel uit 1890 is een bakstenen, gepleisterde en gewitte, ingezwenkte lijstgevel. De begane grond heeft een grijze plint en wordt van de verdieping gescheiden door een cordonlijst, terwijl de verdieping geblokte hoekpilasters heeft. De ramen hebben hardstenen dorpels, een zesruits indeling en een geblokte hanekam boven een geschulpte sierrand, welke op de begane grond uit hout en op de etage uit zink is vervaardigd. De in 1926 aangebrachte etalage heeft een plint van bruin gevlamde, geglazuurde bakstenen met een afgeschuinde afdekking in caramelkleurige steen. De pilasters welke de etalage omlijsten bestaan uit groen-bruin geglazuurde stenen en worden bekroond door terracotta voluten die een lijst dragen uit bruine caramelkleurige en wit geglazuurde steen. De etalageruit heeft een hardstenen, welvende dorpel en houten ajourwerk, beide in Art-Nouveautrant en daarboven een zwarte glazen plaat met vergulde letters "Vleeschhouwerij". Deze plaat is gesigneerd Ant. N. Bouvy, Amsterdam FT". Waardering Het winkelwoonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als representant van de ontwikkeling van de middenstand in Noord-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het winkelwoonhuis van de zestiende tot de twintigste eeuw. De winkelpui heeft architectuurhistorische waarde als laat voorbeeld van Art Nouveau. Het pand heeft belang voor de bouwgeschiedenis vanwege de gelaagdheid der afzonderlijke bouwfasen. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een gaaf bewaard gedeelte van de binnenstad. Het is goed bewaard gebleven en door de gecompliceerde bouwgeschiedenis uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513056
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel-woonhuis met gevel uit 1890 in Helmond

Sint-Lambertuskerk

Kerkstraat 54
Helmond
PAROCHIEKERK van de H.Lambertus. Driebeukige kruisbasiliek met kooromgang, gebouw 1856-1861 in neogotische trant door Th.Molkenboer. De kerk..

Toren Sint-Lambertuskerk

Kerkstraat 54
Helmond
TOREN van de R.K. Kerk van St. Lambertus. 15e eeuwse, gotische toren, in 1856-1861, bij de bouw van de huidige kerk door Th. Molkenboer, omm..

Woonhuis

Kerkstraat 47
Helmond
Inleiding WOONHUIS, gebouwd in 1882 in Neogotische stijl in opdracht voor de koopman Th. J. de Louw. Het huis heeft ook gediend als woonhui..

Huis met de Luts herbouwd na brand in 1594

Markt 7
Helmond
Huis met gepleisterde in- en uitgezwenkte topgevel, herbouwd na brand in 1594.

Voormalige Hervormde kerk

Kerkstraat Zuid 19
Helmond
Voormalige Ned. Herv. KERK. In 1847-1848 gebouwd naar ontwerp van A. van Veggel in neo-gotische stijl. Centraal met middentoren, inwendig me..

Kaart & Routeplanner


Foto's (20)

Alle 20 foto's weergeven