Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Reeks arbeidershuizen, gebouwd in traditionalistische stijl in Helmond

Woonhuis

Kanaaldijk N.O. 116
5702NW Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van Reeks arbeidershuizen, gebouwd in traditionalistische stijl

Inleiding REEKS ARBEIDERSHUIZEN, in 1915 gebouwd in traditionalistische stijl, waarschijnlijk in opdracht van M. van Roy. Omschrijving De gevel van de eenlaagse, onderkelderde woonhuizen telt tien vensterassen en is opgetrokken uit lichtbruine machinale baksteen. Het mansardedak met de nokas parallel aan de straat is voorzien van zwarte muldenpannen. De gevelritmiek bestaat uit een deur-raam, deur-raam verdeling. De paneeldeuren zijn bereikbaar via twee bakstenen treden en hebben een bovenlicht in kleine roedenverdeling onder segmentboog. Ook de kelderlichten, per pand twee, en de vensters zijn voorzien van een segmentboog. De gekoppelde vensters hebben zowel een kleine roedenverdeling in het bovenlicht als een sierverdeling aan de onderzijde. De vensters hebben vernieuwde halve luiken. De balklagen worden aangegeven door smalle gietijzeren muurankers. De gootlijst wordt gedragen door geprofileerde afgeschuinde klosjes. Per pand is er een dakkapel met dubbel venster. De bovenlichten hiervan hebben deelroeden. De huizen hebben aan de voorzijde een betegelde stoep met bakstenen hekpaaltjes met ezelsrugafdekking, verbonden door een ijzeren rondbuis. De rechtergevel van het rijtje is geblokt grauw gepleisterd. De linkergevel is van baksteen. Hier is een ijzeren stalraampje en een nisraampje in aangebracht. Waardering De geisoleerd gelegen rij woonhuizen is van algemeen belang. Ze heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, met name de industrialisatie van Noord-Brabant en is tevens van belang als goed herkenbaar voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de woningbouw voor arbeiders kort na 1900. De woningen hebben ensemblewaarden vanwege de markante ligging aan de oever van de Zuid-Willemsvaart. De panden zijn gaaf bewaard gebleven en binnen de provincie uiterst zeldzaam als voorbeeld van de onderkelderde rijtjeswoning. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513049
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Reeks arbeidershuizen, gebouwd in traditionalistische stijl in Helmond

Dubbel woonhuis met garages

Aarle-Rixtelseweg 65
Helmond
Inleiding DUBBEL WOONHUIS MET GARAGES, gebouwd in 1921 in opdracht van J.A. Carp voor zijn chauffeur en bedienden. De architect H. Teeuwis..

Brabantse langgevelboerderij

de Kleine Overbrug 6
Helmond
Brabantse langgevelboerderij, 18e eeuw. Langgerekte stal onder wolfdak met riet en pannen gedekt. Getoogde inrijpoort aan de achterzijde. Li..

Villa

Aarle-Rixtelseweg 63
Helmond
Inleiding VILLA, gebouwd in 1921 in opdracht van J.A. Carp. De architect H. Teeuwisse realiseerde de villa in de stijl van de Amsterdamse S..

Villa, in eclectische stijl gebouwd in 1890 in opdracht van de baksteenfabrikant Dirk van Lookeren Campagne

Kanaaldijk N.W. 83b
Helmond
Inleiding VILLA, in eclectische stijl gebouwd in 1890 in opdracht van de baksteenfabrikant Dirk van Lookeren Campagne. Er vonden verbouwing..

Villa, in eclectische stijl

Kanaaldijk N.W. 83
Helmond
Inleiding VILLA, in eclectische stijl in 1884 gebouwd in opdracht van de margarinefabrikant C.A. Oyens. De villa werd in 1925 verbouwd. Ron..

Kaart & Routeplanner

Route naar Reeks arbeidershuizen, gebouwd in traditionalistische stijl in Helmond

Foto's (1)