Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Helmond

Woonhuis

Aarle-Rixtelseweg 14
5707GL Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1930
Architect: J.W.Hanrath


Beschrijving van Villa

Inleiding VILLA, gebouwd in 1930 in opdracht van de directeur van de Nederlandse Schroefboutenfabriek A.P.L. van Thiel en zijn vrouw J.P.H.M. Coovels. Het traditionalistische pand met klassicistische elementen is ontworpen door architect J.W.Hanrath. Het pand is heden in gebruik als kantoor. En is gelegen in een parkachtige tuin in Engelse landschapsstijl. Omschrijving Het vrijstaande tweelaagse bakstenen pand is aan alle zijden door een grote siertuin omgeven en heeft een rechthoekige plattegrond. Het hoge hol geknikte schilddak eindigt in een plat en is gedekt met verbeterde hollandse dakpannen. De gevels zijn gespiegeld symmetrisch. De hoekpilasters zijn geblokt gemetseld. De voorgevel telt zeven traveeën waarvan drie in de middenrisaliet met fronton. Op de begane grond vindt men vijftienruits schuifvensters, op de etage twaalfruits schuifvensters. Alle vensters zijn voorzien van luiken. De begane grond van de risaliet springt vooruit als erker met afgeschuinde zijden. In het midden openslaande deuren met gewelfde bovenzijde. Hierboven een balkon met vaasvormige balusters als borstwering, hier rechte openslaande balkondeuren, ook hier met een bovenlicht met kleine roedenverdeling. Het omgaand fries is gepleisterd en voorzien van blokconsoles. Deze zijn ook aanwezig in het fronton. Het fronton heeft een oeil de boeuf met aan Rococo verwante guirlandes. Aan weerskanten een negenruits dakkapel met kleine roeden en segmentboogfronton. Op de vier hoeken van het dak staan schoorstenen met afdekplaat en siersmeedwerk, met zeilschepen en jagers. De zijgevels tellen drie traveeën met ramen en één centrale dakkapel zoals in de voorgevel. In de linkergevel bevindt zich in het midden de hoofdingang. Paneeldeur en het venster er boven zijn voorzien van een Rococo-achtige omlijsting. De voorgevel is voorzien van een bakstenen trap en bordes met ingemetselde plantenbakken. Waardering De villa met landschapstuin is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de geografische en sociaal-economische ontwikkeling van Helmond als industriestad, met name het ontstaan van rijke fabrikantenvilla's in de groene omgeving van een villapark. Het huis is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect Hanrath. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de relatie van huis en landschapstuin tot de groene omgeving van het villapark aan de Aarle-Rixtelseweg. Het geheel is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513036
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Helmond

Villa den zwaluw, gebouwd in een stijl verwant aan de Amsterdamse school

Aarle-Rixtelseweg 2
Helmond
Inleiding VILLA DEN ZWALUW, gebouwd 1926-1927 in een stijl verwant aan de Amsterdamse School. De villa werd gebouwd voor de de heer Aukes e..

Villa

Wesselmanlaan 53
Helmond
Inleiding VILLA, gebouwd in 1938 in opdracht van Keulen Boex naar ontwerp van architect W. van de Ven. De stijl behoort tot de Nieuwe Zakel..

Villa, in eclectische stijl gebouwd in 1890 in opdracht van de baksteenfabrikant Dirk van Lookeren Campagne

Kanaaldijk N.W. 83b
Helmond
Inleiding VILLA, in eclectische stijl gebouwd in 1890 in opdracht van de baksteenfabrikant Dirk van Lookeren Campagne. Er vonden verbouwing..

Villa, in eclectische stijl

Kanaaldijk N.W. 83
Helmond
Inleiding VILLA, in eclectische stijl in 1884 gebouwd in opdracht van de margarinefabrikant C.A. Oyens. De villa werd in 1925 verbouwd. Ron..

Villa, in eclectische stijl gebouwd als directeurswoning

Kanaaldijk N.W. 81
Helmond
Inleiding VILLA, in eclectische stijl gebouwd als directeurswoning in 1874 in opdracht van W. Swinkels. Een verbouwing vond plaats in ca. 1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in Helmond

Foto's (1)