Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa den zwaluw, gebouwd in een stijl verwant aan de Amsterdamse school in Helmond

Woonhuis

Aarle-Rixtelseweg 2
5707GL Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1935


Beschrijving van Villa den zwaluw, gebouwd in een stijl verwant aan de Amsterdamse school

Inleiding VILLA DEN ZWALUW, gebouwd 1926-1927 in een stijl verwant aan de Amsterdamse School. De villa werd gebouwd voor de de heer Aukes en familie, één der directeuren van de EDAH. Het pand is gelegen op de hoek van de Aarle-Rixtelseweg en de Julianalaan. Omschrijving De bakstenen villa heeft een goeddeels L-vormige plattegrond en een asymmetrische opzet. Direct boven de begane grond van de voorgevel bevindt zich het hoge samengestelde zadel- en schilddak met rode daktegels, waarbij de één- en tweelaags bouwmassa in elkaar overgaat door middel van een raamstrook en dakkapel. In de voorgevel staan onder de uitkragende houten gootlijst een breed erkerraam, naar rechts afgeschuind en zo een portiek vormend. Hierin twee tweelichts vensters en een vernieuwde paneeldeur. Tenslotte volgt een zeer brede erker met bakstenen plantebak en ramen met stalen sierroeden in geometrisch patroon. De overige vensters zijn eveneens voorzien van stalen kozijnen met sierroeden waarin gekleurd glas. Boven deze erker bevindt zich een geveldeel met hoger opgetrokken steekkap met schilddak. De eenlaagse bouwmassa gaat hier over in een tweelaags gedeelte door middel van een raamstrook en een dakkapel. Onder de ver uitkragende gootlijst een reeks van vier vensters en één identiek rechts op de hoek. Links een afgerond bakstenen sierdeel, links daarvan als dakkapel drie gekoppelde vensters onder uitkragende lijst. De rechtergevel bezit op de begane grond diverse brede vensters waarboven een bakstenen balkon. Dit balkon, voorzien van een raam en openslaande balkondeuren, wordt links afgesloten door een afgerond bakstenen sierbalkon met bijpassend raam, rechts door een risalerend gedeelte. Op de begane grond hiervan een breed venster, daarboven een smal gekoppeld venster links op de hoek. Borstwering en dak van dit gedeelte rijzen loodrecht op en zijn bekleed met daktegels. De linkergevel bezit op de begane grond twee samengestelde houten kozijnen en op de etage een groot halfrond raam. In de puntgevel hierboven is een houten vlaggestok bevestigd. Daarachter een eenlaags travee met plat dak en tenslotte een hoge bakstenen schoorsteen. Waardering De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege het voor de bouwtijd typerende type met ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes, rechthoekige en ronde vormen, gecombineerd met materiaalgebruik (o.a. daktegels) en details zoals glas-in-lood, stalen ramen, lamp bij entree enz. Het pand is markant gelegen en gaaf bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513035
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa den zwaluw, gebouwd in een stijl verwant aan de Amsterdamse school in Helmond

Villa

Wesselmanlaan 53
Helmond
Inleiding VILLA, gebouwd in 1938 in opdracht van Keulen Boex naar ontwerp van architect W. van de Ven. De stijl behoort tot de Nieuwe Zakel..

Villa

Aarle-Rixtelseweg 14
Helmond
Inleiding VILLA, gebouwd in 1930 in opdracht van de directeur van de Nederlandse Schroefboutenfabriek A.P.L. van Thiel en zijn vrouw J.P.H...

Villa, in eclectische stijl gebouwd in 1890 in opdracht van de baksteenfabrikant Dirk van Lookeren Campagne

Kanaaldijk N.W. 83b
Helmond
Inleiding VILLA, in eclectische stijl gebouwd in 1890 in opdracht van de baksteenfabrikant Dirk van Lookeren Campagne. Er vonden verbouwing..

Villa, in eclectische stijl

Kanaaldijk N.W. 83
Helmond
Inleiding VILLA, in eclectische stijl in 1884 gebouwd in opdracht van de margarinefabrikant C.A. Oyens. De villa werd in 1925 verbouwd. Ron..

Villa, in eclectische stijl gebouwd als directeurswoning

Kanaaldijk N.W. 81
Helmond
Inleiding VILLA, in eclectische stijl gebouwd als directeurswoning in 1874 in opdracht van W. Swinkels. Een verbouwing vond plaats in ca. 1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa den zwaluw, gebouwd in een stijl verwant aan de Amsterdamse school in Helmond

Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven