Pastorie in Helmond

Wilhelminalaan 16
5707BW Helmond

Architect: J. Margry

Beschrijving van Pastorie

Inleiding PASTORIE, gebouwd rond 1910 voor de O.L.Vrouwe ten Hemelopneming kerk. De architect was Jos. Margry. Omschrijving De tweelaagse pastorie heeft een H-vormige plattegrond en een daarmee corresponderend dak met leien in maasdekking. De gevel is opgetrokken uit bruine machinale baksteen. De plint en de dorpels van de schuifvensters zijn van hardsteen. De bovenlichten zijn in kleine roeden verdeeld. Boven de twee vensters van de linker risaliet is een erker. In de linkertravee van het drie vensterassen tellende inspringende middengedeelte is de deur in een rondboogportiek geplaatst. De paneeldeur is voorzien van kussens en een smeedijzeren sierrooster. De drie vensters van de rechter risaliet zijn boogvormig uitgebouwd over de twee lagen. In de topgevels links en rechts bevindt zich een staand ovaal venster met kleine roedenverdeling. In het middelste dakvlak en in dat van de zijgevels is een dakkapel met sterk hellend lessenaardak gezet. Waardering De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als uiting van de ontwikkeling van het katholicisme en de dominantie van het parochieel centrum in een industriestad. Het gebouw is tevens van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect Margry. Het gebouw heeft ensemblewaarden als onderdeel van het gehele complex. Het geheel is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)