Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie St. Jozef in Helmond

Kerkelijk Gebouw

Bakelsedijk 1
5701HA Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1923
Architect: W. te Riele


Beschrijving van Pastorie St. Jozef

Inleiding PASTORIE, gebouwd in 1923 naar ontwerp van architect Wolter te Riele. De St. Jozefpastorie werd gebouwd in Um 1800 stijl ten dienste van de vrijwel gelijktijdige gebouwde eveneens beschermde St. Jozefkerk aan de Tolpost 1. Heden vervult het pand een kantoorfunctie. Omschrijving Het vrijstaande tweelaagse pand heeft zeven vensterassen en een schilddak met breed overstek en rode verbeterde Hollandse dakpannen. Het pand staat schuin op de as van de weg en correspondeert door deze locatie met het eveneens beschermde vml. klooster St. Jozefgaarde. De voorgevel wordt gedomineerd door een driezijdige uitbouw over beide bouwlagen. Dit deel wordt afgedekt door een dak met terracotta bolpiron. De gevel bestaat uit bruine machinale baksteen met blokken rondom de geverniste voordeur en op de hoeken. Naast de deur staan lage baksteen blokken met natuursteen afdekplaat. Op de begane grond vindt men vijftienruits, op de verdieping twaalfruits vensters. De vensters hebben tufsteen dorpels en sluitsteen. Onder de dorpels is het metselwerk in reliƫf uitgevoerd. De ramen zijn voorzien van louvreluiken. De gootlijst rust op geprofileerde horizontale klossen, tevens is er een tandlijst. Aan weerskanten van het dak van de uitbouw bevindt zich een dakkapel met openslaande ramen in kleine roedenverdeling en een driehoekig fronton. Op de overige zijden van het dak bevinden zich identieke dakkapellen. Op de nokpunten van het dak en rechts achter zijn baksteen schoorstenen geplaatst. Het terrein wordt afgesloten door een ijzeren hek uit de bouwtijd, aan de bovenzijde voorzien van ruitvormen. Waardering De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als uiting van de ontwikkeling van het Katholicisme en de dominantie van het parochieel centrum in de industriestad in het Interbellum. Het geheel is tevens van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de variatie in stijlen die de architect toepaste afhankelijk van het karakter van het gebouw, het is tevens van belang als voorbeeld van het traditionalistische werk van de architect Te Riele. Het gebouw heeft ensemblewaarden als onderdeel van het nabijgelegen voormalige klooster en de Sint Jozefkerk. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en is als voorbeeld van de afwisseling van stijlen in het werk van de architect uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513029
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie St. Jozef in Helmond

H. Jozefkerk

Tolpost 1
Helmond
Inleiding De H. JOZEFKERK werd gebouwd naar ontwerp van architect W. te Riele in late Neo-Gotische stijl. In 1922 werden het priesterkoor e..

Klooster St. Jozefgaarde

Prins Karelstraat 100
Helmond
Inleiding KLOOSTER, gebouwd in 1923 naar ontwerp van architect Wolter te Riele. Het klooster St. Jozefgaarde fungeert heden als woonhuis. ..

Poortgebouw, in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding POORTGEBOUW, in 1880 in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge. Omschrijving Het poortgebouw heeft..

Calvariegroep

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding CALVARIEGROEP, daterend uit ca. 1880 en gelegen op een begroeide hoge kunstmatige heuvel. De heuvel ligt aan het eind van het mid..

Hoge staande grafzerk voor het familiegraf Bogaers

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding Hoge staande GRAFZERK voor het familiegraf Bogaers uit de late negentiende eeuw. Het bevindt zich ter rechterzijde van het hoofdp..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie St. Jozef in Helmond

Foto's (1)