Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gymnastieklokaal bij H.B.S. in Helmond

Overig

Molenstraat 189
5701KD Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1865-1867
Architect: C.Vermeijs


Beschrijving van Gymnastieklokaal bij H.B.S.

Het voormalige GYMNASTIEK-EN KLEEDRUIMTELOKAAL is gebouwd in 1867 en nadien diverse keren verbouwd, voor het laatst tussen 1984 en 1986. In 1918 werd de gymnastiekzaal verbouwd tot woning van de conciƫrge en de kleedruimte tot ketelhuis. De kleedruimte is thans electriciteitshuisje en opslagplaats, de vroegere gymnastiekzaal werd woonruimte voor de decaan. Omschrijving Het kleine gebouw bestaat uit een rechthoekige ruimte met een aangebouwd langer rechthoekig deel met eigen zadeldak waarop nieuwe leien. De gevels zijn opgetrokken uit handvorm baksteen. Het linkergedeelte herbergde de gymnastiekzaal. De voorgevel bezit een gepleisterde plint en hoeklisenen. In het midden een paneeldeur met bovenlicht en aan weerszijden een vierruits raam. Het zadeldak wordt in het midden doorbroken door een steekkap onder zadeldak met vierruits raam. De linker zijgevel bezit hoeklisenen in de topgevel eindigend in siermetselwerk. Het vierruits venster op de begane grond wordt geflankeerd door een gepleisterde steunbeer. Op zolder bevinden zich twee T-vensters De rechterzijgevel heeft eenzelfde baksteengeleding. De zolderetage komt met openslaande deuren uit op het bouwlid met plat dak, dat de onderlinge verbinding vormt. De voormalige kleedruimte heeft behalve de siergeleding in de zijgevels weinig oorspronkelijks meer. Ramen en deuren zijn vervangen door dichte stalen exemplaren. De achtergevels van beide bouwdelen worden aan het oog onttrokken door diverse aanbouwen en dichte groenvoorziening. Waardering Het voormalige gymnastieklokaal is van algemen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als getuigenis van de ontwikkeling van het openbaar onderwijs in het zuiden van Nederland en is tevens van belang als vroeg voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gymnastiekzalen. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de eenvoudige schoolarchitectuur van na 1850 en heeft belang als voorbeeld van het werk van de voor het Rijk werkzame architect Vermeijs. BRF.52A (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513026
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gymnastieklokaal bij H.B.S. in Helmond

Voormalige H.B.S. gebouwd tussen 1865 en 1867

Molenstraat 191
Helmond
De H.B.S. werd in opdracht van de rijksoverheid gebouwd tussen 1865 en 1867. Het pand werd door architect C. Vermeijs opgetrokken in neo-cla..

Voormalig patronaat gebouwd in Zakelijke stijl in 1930

Molenstraat 201
Helmond
Inleiding Dienstgebouw, voormalig patronaat gebouwd in Zakelijke stijl in 1930 ten dienste van de Rooms Katholieke kerk. Het fungeert heden..

Kantongerecht

Weg op den Heuvel 9
Helmond
Inleiding KANTONGERECHT. Gebouwd in 1906 naar ontwerp van de Rijksbouwmeester W.C. Metzelaar. Deze was destijds architect voor het Minister..

Herenhuis, gebouwd in 1869-70 in opdrachtgever

Molenstraat 76
Helmond
Inleiding HERENHUIS, gebouwd in 1869-70 in opdrachtgever van G. van Steenis. Vanaf 1930 heeft het eclectiche huis lange tijd gediend als d..

Fraterhuis-school

Zuid Koninginnewal 49
Helmond
Inleiding FRATERHUIS-SCHOOL, tussen 1873-1875 gebouwd naar ontwerp van architect H.J. van Tulder in neo-gotische stijl. De opdrachtgevers w..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gymnastieklokaal bij H.B.S. in Helmond