Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Doodgraverswoning annex baarhuis in Helmond

Woonhuis

Molenstraat 70
5701KH Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1869


Beschrijving van Doodgraverswoning annex baarhuis

Inleiding DOODGRAVERSWONING ANNEX BAARHUIS, in neo-classicistische stijl gebouwd in 1869 voor de naastgelegen Hervormde begraafplaats. Het pand is thans in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het eenlaagse, vrijstaande rechthoekige woonhuis heeft een zadeldak met de nok loodrecht op de straat. Het dak is voorzien van rode Tuile du nordpannen. De gevel is boven de donkere plint wit geschilderd en gepleisterd. De begane grond is geblokt gepleisterd, boven de cordonlijst is de gevel vlak met uitzondering van de sierlijst die de dakrand volgt. De getoogde schuifvensters zijn dicht bij elkaar, centraal geplaatst. De vensters worden visueel verbonden door een getoogde gepleisterde sierlijst. Elk venster heeft één luik. Onder de sierlijst met tuitgevel is een getoogd tweeruits zolderraam geplaatst. Rechts en links achter is het huis voorzien van een eenlaagse aanbouw onder flauw hellend dak. Het wit geverfde bakstenen linkergedeelte is voorzien van getoogde vensters en gietijzeren muurankers. In het gepleisterde rechterdeel bevindt zich de paneeldeur met een getoogd gedeeld bovenlicht. Waardering De doodgraverswoning is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de sobere grafcultuur van de hervormde gemeenten in Zuid-Nederland en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de begraafplaatsen. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de eenvoud die tot uitdrukking komt in stijl en detaillering met gebruikmaking van neo-classicistische vormen. Het heeft ensemblewaarde in samenhang met het begraafplaatshek en met de naastgelegen katholieke begraafplaats, welk geheel vanwege de situering en de inrichting van belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513021
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Doodgraverswoning annex baarhuis in Helmond

Toegangshek van gietijzer uit 1865, aldaar geplaatst bij de ingebruikname van de begraafplaats

Molenstraat 70
Helmond
Inleiding TOEGANGSHEK van gietijzer uit 1865, aldaar geplaatst bij de ingebruikname van de begraafplaats. Omschrijving Het dubbele toega..

Grafmonument voor predikant Endtz en twee verwanten

Molenstraat 70
Helmond
Inleiding GRAFMONUMENT uit het derde kwart van de negentiende eeuw, voor een predikant en twee verwanten. Omschrijving Het graf wordt om..

Grafmonument in art déco-stijl, voor Pieter Fentener van Vlissingen

Molenstraat 70
Helmond
Inleiding GRAFMONUMENT uit 1927 in Art Déco-stijl, voor Pieter Fentener van Vlissingen. Omschrijving De grafzerk is uitgevoerd in natuu..

Klooster

Molenstraat 74
Helmond
Inleiding KLOOSTER, gebouwd in 1904 voor de Zusters Clarissen. De architect was J.W. van der Putten. De stijl is Ambachtelijk-Traditioneel ..

Poortgebouw, in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge

Molenstraat 72
Helmond
Inleiding POORTGEBOUW, in 1880 in eclectische stijl gebouwd als monumentale toegang met portiersloge. Omschrijving Het poortgebouw heeft..

Kaart & Routeplanner

Route naar Doodgraverswoning annex baarhuis in Helmond

Foto's (1)