Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige dienstwoning in Helmond

Woonhuis

Deurneseweg 9
5709AH Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1929
Architect: G. Deur


Beschrijving van Voormalige dienstwoning

Inleiding Voormalige DIENSTWONING, gebouwd in 1929 in opdracht van de Paters van het Heilig Hart van Jezus in 1929. Het expressionistische pand werd ontworpen door architect G. Deur. De vensters zijn in de loop van de tijd deels vereenvoudigd. Omschrijving Het tweelaags pand bezit gevels van machinale baksteen met rollagen en een samengesteld schilddak met rode verbeterde Hollandse dakpannen. Het dak heeft een grote overstek. De voorgevel is asymetrisch ingedeeld. De middentravee risaleert en bevat de voordeur onder houten luifel. Naast de deur zijlichten en gemetselde sierblokken, overgaand in geblokt metselwerk. Aan beide zijden van de deur een openslaand raam met vierdelig bovenlicht. Na dit raam volgt aan weerskanten een terugspringende travee met een raam. In de borstwering boven de luifel is in relief metselwerk een kruis aangebracht. Hierboven in de versmalde risaliet een openslaand raam, aan beide zijden ernaast nog twee en in de terugspringende travee weer een. De zij- en achtergevels hebben geen bijzonder architectonische vormgeving. Waardering De voormalige dienstwoning is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de stichting van opleidingsinstituten door katholieke congregaties in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de verwerking van expressionistische motieven en als voorbeeld uit het werk van G. Deur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een voorbeeld van een congregatieklooster van de hand van deze Nijmeegse architect. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513008
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige dienstwoning in Helmond

Voormalig klein seminarie en missiehuis

Deurneseweg 9
Helmond
Inleiding Voormalig KLEIN SEMINARIE en missiehuis, gebouwd in 1929 in opdracht van de Paters van het Heilig Hart van Jezus. Het expressioni..

Onze lieve vrouwe middelares aller genadenkerk

Peeleik 4
Helmond
Inleiding De ONZE LIEVE VROUWE MIDDELARES ALLER GENADENKERK is gebouwd in 1928-1929 naar ontwerp van architect L.J.P. Kooken in de stijl va..

Toegangshek van gietijzer uit 1865, aldaar geplaatst bij de ingebruikname van de begraafplaats

Molenstraat 70
Helmond
Inleiding TOEGANGSHEK van gietijzer uit 1865, aldaar geplaatst bij de ingebruikname van de begraafplaats. Omschrijving Het dubbele toega..

Doodgraverswoning annex baarhuis

Molenstraat 70
Helmond
Inleiding DOODGRAVERSWONING ANNEX BAARHUIS, in neo-classicistische stijl gebouwd in 1869 voor de naastgelegen Hervormde begraafplaats. Het ..

Grafmonument voor predikant Endtz en twee verwanten

Molenstraat 70
Helmond
Inleiding GRAFMONUMENT uit het derde kwart van de negentiende eeuw, voor een predikant en twee verwanten. Omschrijving Het graf wordt om..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige dienstwoning in Helmond

Foto's (1)