Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vlisco b.v., voormalige watertoren in Helmond

Nijverheid Industrie

Binnen Parallelweg 27
5701PH Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1884
Architect: Th. Roijakkers


Beschrijving van Vlisco b.v., voormalige watertoren

Inleiding Voormalige WATERTOREN, gebouwd in 1884, in opdracht van P.F.van Vlissingen naar ontwerp van Th. Roijakkers. De toren staat midden op het terrein van Vlisco en is na restauratie rond 1980 in gebruik genomen als gebouw van de bedrijfsbrandweer. Omschrijving Het achthoekige gebouw is opgetrokken uit machinale baksteen en heeft een afgeplat dak met schilden waarop zwarte kruispannen. De hoeken zijn geleed met lisenen en onder de gootlijst is een tandlijst gemetseld. Aan de bovenzijde, ter plaatse van het waterreservoir, is aan twee kanten een zware bakstenen versterking gemetseld. De twee bouwlagen daar onder zijn voorzien van rondboogramen. Op de begane grond zijn dit twintigruitsvensters met straalvormig bovenlicht, op de etage zijn het twaalfruitsvensters met eenzelfde bovenlicht. De oorspronkelijke ingang is doorbroken met een brede openslaande deur onder betonnen latei. Waardering De voormalige watertoren is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van Helmond als industriestad en als voorbeeld van de vroege typologische ontwikkeling van de bedrijfswatertoren. Het object heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van belang is. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513003
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vlisco b.v., voormalige watertoren in Helmond

Voormalig fabrieksgebouw

Binnen Parallelweg 27
Helmond
Inleiding Voormalig FABRIEKSGEBOUW, in 1911 gebouwd in opdracht van P.F. van Vlissingen. Het gebouw, dat markant aan de Zuid-Willemsvaart ..

Object werd gebouwd als ketelhuis

Binnen Parallelweg 27
Helmond
Inleiding Het object werd gebouwd als KETELHUIS in 1913 in opdracht van P.F. van Vlissingen. Omschrijving Het rechthoekige gebouw telt t..

Uitbreiding van het ketelhuis

Binnen Parallelweg 27
Helmond
Inleiding Het object werd in 1927 gebouwd als uitbreiding van het KETELHUIS in opdracht van P.F. van Vlissingen. Het gebouw grenst aan het ..

Voormalige woonhuis

De Wiel 22
Helmond
De Wiel 22 Inleiding De kern van dit voormalige WOONHUIS dateert uit het begin van de negentiende eeuw. In 1868 werd het verbouwd tot scho..

Kasteel Helmond

Kasteelplein 1
Helmond
KASTEEL-RAADHUIS. Omgracht kasteel uit omstreeks 1400, in 1921-1922 tot raadhuis ingericht en daartoe gewijzigd en gerestaureerd door J.W. H..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vlisco b.v., voormalige watertoren in Helmond