Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis met garages in Helmond

Woonhuis

Aarle-Rixtelseweg 65
5707GJ Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: 1921
Architect: H. Teeuwisse


Beschrijving van Dubbel woonhuis met garages

Inleiding DUBBEL WOONHUIS MET GARAGES, gebouwd in 1921 in opdracht van J.A. Carp voor zijn chauffeur en bedienden. De architect H. Teeuwisse realiseerde het gebouw in de stijl van de Amsterdamse School, naar plannen van J. Crouwel. In vorm en stijl verwijst het naar de villa op nummer 63. Het woonhuis nummer 65 is gelegen aan de Aarle Rixtelseweg, in het buitengebied van Helmond. Omschrijving De dubbele woning heeft een vlinderplattegrond en tussen de woningen drie garages. Er is één bouwlaag onder, één in de kap en daar boven een zolderetage. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. Het hoge mansardedak is voorzien van leien in maasdekking. De topgevel van nummer 65 is gesitueerd aan de weg, is voorzien van een paneeldeur en twee smalle drielichts zolderraampjes. In de topgevel is siermetselwerk. In de zijden zijn eveneens paneeldeuren aangebracht. Op de begane grond bevinden zich openslaande ramen met bovenlicht en houten kozijnen. In de kap zijn openslaande vensters aangebracht als reeksen met loden sieromlijsting. De huizen nummer 65 en 67 zijn identiek uitgevoerd. Tussen de huizen staan de garages, die de huizen met een knik met elkaar verbinden. De garages hebben een zadeldak en zijn voorzien van openslaande deuren voorzien van geometrische sierpatronen. Waardering Het ensemble van villa met dienstwoningen en garages is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de geografische en sociaal-economische ontwikkeling van Helmond als industriestad, met name het ontstaan van rijke fabrikantenvilla's in de groene omgeving van een villapark. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenbuitenplaats. De woningen zijn van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect Crouwel. Het geheel heeft ensemble waarden tot de groene omgeving van het villapark aan de Aarle-Rixtelseweg. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en als compleet voorbeeld van een dergelijk ensemble uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512991
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis met garages in Helmond

Villa

Aarle-Rixtelseweg 63
Helmond
Inleiding VILLA, gebouwd in 1921 in opdracht van J.A. Carp. De architect H. Teeuwisse realiseerde de villa in de stijl van de Amsterdamse S..

Een zonnewijzer op een gebeeldhouwd natuurstenen voetstuk in Lodewijk XV stijl

de Grote Overbrug 1
Helmond
In de tuin een zonnewijzer op een gebeeldhouwd natuurstenen voetstuk in Lodewijk XV stijl, welke van belang is wegens oudheidkundige waarde.

Reeks arbeidershuizen, gebouwd in traditionalistische stijl

Kanaaldijk N.O. 116
Helmond
Inleiding REEKS ARBEIDERSHUIZEN, in 1915 gebouwd in traditionalistische stijl, waarschijnlijk in opdracht van M. van Roy. Omschrijving D..

Brabantse langgevelboerderij

de Kleine Overbrug 6
Helmond
Brabantse langgevelboerderij, 18e eeuw. Langgerekte stal onder wolfdak met riet en pannen gedekt. Getoogde inrijpoort aan de achterzijde. Li..

Villa

Aarle-Rixtelseweg 14
Helmond
Inleiding VILLA, gebouwd in 1930 in opdracht van de directeur van de Nederlandse Schroefboutenfabriek A.P.L. van Thiel en zijn vrouw J.P.H...

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel woonhuis met garages in Helmond

Foto's (1)