Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige vliegtuighangar in Uden

Militair Object

Zeelandsedijk (bij)
5400AA Uden
Noord Brabant

Bouwjaar: 1942-1945


Beschrijving van Voormalige vliegtuighangar

Inleiding Voormalige 'boerderijhangar', betonskelet uit de periode 1942-1945, in het open veld geplaatst, nabij de ingang van de vliegbasis Volkel, en restant van een voormalige VLIEGTUIGHANGAR. Omschrijving Het skelet is door de Duitse bezetter uit gewapend beton opgetrokken als hangar voor vliegtuigen op de thans nog bestaande vliegbasis Volkel. Dergelijke hangars waren als boerderij gecamoufleerd, maar deze omkleding is geheel verwijderd. De twee zware horizontale liggers rusten op vier zich naar boven en beneden verjongende stijlen, waarmee ze door een afschuining aan de onderzijde verbonden zijn. Materiaalbesparing is bereikt door een plaatselijke verdunning van deze overgangen. Het geheel toont de sporen van de bekisting en wordt afgedekt door iets overkragende platen. Waardering De voormalige vliegtuighangar is van algemeen belang. Het bouwwerk heeft cultuurhistorische waarde vanwege de herinnering aan de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog, het is een herinnering aan de wording van het militaire vliegveld Volkel en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de vliegtuighangar. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van camouflage-architectuur en als ijkpunt in de technische ontwikkeling van de toepassing van gewapend beton voor militaire doeleinden. Het is in zijn staat van verval desalniettemin een gaaf voorbeeld van de geleidelijke ondergang, deels door mensenhand, van een dergelijk relict. Het geheel is zeldzaam als voorbeeld van Duitse militaire betontechniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512985
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige vliegtuighangar in Uden

Bakstenen vliegtuighangar

Zeelandsedijk 10
Volkel (Gemeente Uden)
Inleiding Bakstenen vliegtuighangar in 1941-1942 gebouwd door de firma Deisel (Bochum, Dusseldorf) voor de Duitse Luftwaffe; de hangar hee..

R.K. Kerk

Kloosterstraat 2
Volkel (Gemeente Uden)
Inleiding De R.K. KERK is in 1938 tot stand gekomen naar ontwerp van J. van Halteren en opgetrokken in gotiserende, traditionalistische sti..

Heilig Hartbeeld

Kloosterstraat 2
Volkel (Gemeente Uden)
Inleiding Het H. Hartbeeld is in 1926 gegoten door J. Dechin uit Ermenonvillers. Omschrijving Bronzen beeld van het Heilig Hart van Jezu..

Sint Victor

Verbindingsweg 3
Zeeland (Gemeente Landerd)
Molen. Zeskante met dakleer beklede beltkorenmolen "St.Victor", 19e eeuw, herbouwd na stormschade in 1925.

r.k. kerk h. kruisvinding

oudedijk 41
odiliapeel (Gemeente uden)
R.K. Kerk H. Kruisvinding met klokkentoren en pastorie.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige vliegtuighangar in Uden