Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westergasfabriek in Amsterdam

Nijverheid Industrie

Gosschalklaan 12
1000AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1885
Architect: Isaac Gosschalk


Beschrijving van Westergasfabriek

Inleiding Ketelhuis, onderdeel van het complex Westergasfabriek Het zogenaamde ketelhuis 9 stamt uit 1885 en diende voor de verwarming van de drie nabijgelegen gashouders en de bazenwoningen. In de loop der tijd heeft het gebouw een aantal ingrijpende wijzigingen ondergaan. De schoorsteen is verwijderd en in de noordgevel is een groot raam geplaatst. De noordelijke travee is thans van de rest van de ruimte afgescheiden door een muur, waarbij aan weerszijden in de buitengevel een deur is geplaatst. In de ruimte is een plafond aangebracht. In de zuidelijke travee zijn dubbele deuren geplaatst, terwijl de toegang in de zuidgevel is verdwenen. Bij dit alles zijn de oorspronkelijke ramen dichtgemetseld dan wel vervangen door nieuwe exemplaren en hebben de dakkapellen plaats gemaakt voor twee grote legramen in de lange dakvlakken. Omschrijving Het rechthoekige gebouw heeft een schilddak met een eenvoudige houten kapconstructie en is oorspronkelijk aan de noordzijde verbonden met een schoorsteen. Het exterieur wordt gekenmerkt door een afgewogen compositie en detaillering met lisenen, spaarvelden met daarin hooggeplaatste getoogde vensters, natuurstenen banden en een doorlopend fries bestaande uit tandlijsten en met de gootklossen corresponderende natuurstenen blokken. Op het dak bevond zich een zestal driehoekige dakkapellen die thans zijn verdwenen. Waardering Voormalig ketelhuis van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Westergasfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512963
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Westergasfabriek in Amsterdam

Westergasfabriek

Polonceaukade 27
Amsterdam
Inleiding Ketelhuis, onderdeel van het complex Westergasfabriek Het gebouw werd in 1901 gerealiseerd als ketelhuis bij de op de uiterste we..

Westergasfabriek: westelijke bazenwoning

Haarlemmerweg 14
Amsterdam
WESTELIJKE BAZENWONING. De westelijke van de twee - vrijstaand, midden op het terrein gelegen - bazenwoningen is opgetrokken onder pannen za..

ENAM: Fabriekgebouw

Haarlemmerweg 315A
Amsterdam
Inleiding FABRIEK gebouwd voor de Algemene Nederlandsche Electriciteitsmaatschappij (E.N.A.M.), voorheen Ruempol & Co, ontworpen in sobere ..

Westergasfabriek: oostelijke bazenwoning

Haarlemmerweg 12
Amsterdam
OOSTELIJKE BAZENWONING. De oostelijke van de twee - vrijstaand, midden op het terrein gelegen - bazenwoningen is opgetrokken onder pannen za..

Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam: voormalig magazijngebouw

Watertorenplein 2A
Amsterdam
Inleiding Voormalig MAGAZIJNGEBOUW uit het begin van de 20ste eeuw, onderdeel van het complex Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)