Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westergasfabriek in Amsterdam

Nijverheid Industrie

Gosschalklaan 12
1000AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1885
Architect: Isaac Gosschalk


Beschrijving van Westergasfabriek

Inleiding Ketelhuis, onderdeel van het complex Westergasfabriek Het zogenaamde ketelhuis 9 stamt uit 1885 en diende voor de verwarming van de drie nabijgelegen gashouders en de bazenwoningen. In de loop der tijd heeft het gebouw een aantal ingrijpende wijzigingen ondergaan. De schoorsteen is verwijderd en in de noordgevel is een groot raam geplaatst. De noordelijke travee is thans van de rest van de ruimte afgescheiden door een muur, waarbij aan weerszijden in de buitengevel een deur is geplaatst. In de ruimte is een plafond aangebracht. In de zuidelijke travee zijn dubbele deuren geplaatst, terwijl de toegang in de zuidgevel is verdwenen. Bij dit alles zijn de oorspronkelijke ramen dichtgemetseld dan wel vervangen door nieuwe exemplaren en hebben de dakkapellen plaats gemaakt voor twee grote legramen in de lange dakvlakken. Omschrijving Het rechthoekige gebouw heeft een schilddak met een eenvoudige houten kapconstructie en is oorspronkelijk aan de noordzijde verbonden met een schoorsteen. Het exterieur wordt gekenmerkt door een afgewogen compositie en detaillering met lisenen, spaarvelden met daarin hooggeplaatste getoogde vensters, natuurstenen banden en een doorlopend fries bestaande uit tandlijsten en met de gootklossen corresponderende natuurstenen blokken. Op het dak bevond zich een zestal driehoekige dakkapellen die thans zijn verdwenen. Waardering Voormalig ketelhuis van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Westergasfabriek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512963
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Westergasfabriek
Westergasfabriek aan de Haarlemmertrekvaart
Westergasfabriek aan de Haarlemmertrekvaart
Locatie Amsterdam-West
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 52′ OL
Oorspr. functie gasfabriek
Huidig gebruik evenementenlocatie
Start bouw 1883
Bouwstijl Hollandse neorenaissance
Detailkaart
Westergasfabriek (groot-Amsterdam)
Westergasfabriek
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

De Westergasfabriek is een voormalige gasfabriek in het Amsterdamse stadsdeel West. Begin 21e eeuw is het terrein helemaal opgeknapt en nu heeft het onder de naam de Westergasfabriek een culturele en recreatieve bestemming.

Gasfabriek

Vroeger voorzag de Westergasfabriek Amsterdam van steenkoolgas, dat voornamelijk werd gebruikt voor verlichting van straten en gebouwen. De Westergasfabriek is in 1883 gebouwd langs de Haarlemmertrekvaart voor het Britse Imperial Continental Gas Association. Destijds was het de grootste steenkolengasfabriek van Nederland. De fabriek stond op zo’n 4 ha grond. Er waren meerdere gashouders, kolenopslagplaatsen, zuiveringsinstallaties, een watertoren en kantoorgebouwen. Bij het ontwerp werd veel aandacht besteed aan de architectuur. De architect Isaac Gosschalk, die de meeste gebouwen van het complex ontwierp, hanteerde een rijke stijl die wel Hollandse neorenaissance wordt genoemd.

Voor het milieu was in die tijd veel minder aandacht. Het wassen van kolen en het vergassen van cokes heeft ervoor gezorgd dat er na de sluiting van de fabriek in de jaren zestig een zwaar vervuild terrein achterbleef.

Vanaf de jaren zestig tot de jaren negentig was het terrein in gebruik als opslagterrein van het Gemeente Energie Bedrijf (GEB). Een deel van de gebouwen (waaronder de watertoren) werd gesloopt, andere bleven behouden. Het oude kantoorgebouw van de gasfabriek werd in 1990 stadsdeelkantoor van het toenmalige stadsdeel Westerpark.

Cultuurpark

Cultuurpark, Westerpark
Het nieuwste deel van het Westerpark met speelvijver op het terrein van de vroegere Westergasfabriek.

In de jaren negentig werden plannen gemaakt om het oude gasfabriekterrein als park in te richten. Het plan hiervoor was kandidaat voor de Floriade in 2002, maar er werd gekozen voor een locatie in de Haarlemmermeer. Uiteindelijk heeft Amsterdam de plannen in vereenvoudigde uitvoering tot stand gebracht.

Het terrein is gesaneerd en er is een park aangelegd. Samen met het oude Westerpark is daardoor een groot stadspark ontstaan. De nog aanwezige historische gebouwen zijn gerenoveerd en worden gebruikt door creatieve en culturele ondernemers. Een deel van de ruimtes wordt verhuurd voor tijdelijke evenementen zoals feesten (Westerunie), festivals, productpresentaties (Westerliefde), theater (MC-Theater) of tentoonstellingen. In het Ketelhuis bevindt zich een bioscoop waar voornamelijk Nederlandse en Europese kwaliteitsfilms worden vertoond. Verder bevindt zich op het terrein diverse horeca zoals het Westergasterras.

Op het terrein vinden vele evenementen plaats. In het verleden het Drum Rhythm Festival en Triple X, in het heden de Amsterdam International Fashion Week, het Holland Festival, Picnic 2006 & 2007, de technofeesten van Awakenings, openluchtconcerten van grote buitenlandse artiesten zoals Peter Gabriel (2007), R.E.M. (2008) John Legend (2007), Nelly Furtado (juli 2008) en Radiohead (2008) onder de naam Live at Westerpark, de Wetenweek, Cinekid en de Kunstvlaai. Verder worden de gebouwen ook veel verhuurd voor bedrijfsevenementen.

Openbaar vervoer

Bus 21 rijdt vanaf station Amsterdam Centraal naar de Westergasfabriek. Vanuit het centrum is de Westergasfabriek bereikbaar met tramlijn 5 die zijn eindhalte in de nabijheid heeft, in de Van Hallstraat. Sinds 2015 wordt op de trams de bestemming 'Westergasfabriek' aangegeven.

Trivia

 • Het televisieprogramma 'De Nieuwste Show' werd in de Westergasfabriek opgenomen.
 • De 3FM Awards van gelijknamige radiozender werden van 2009 t/m 2014 vanuit de Westergasfabriek uitgezonden.
 • De battle-shows van The voice of Holland werden opgenomen in de Westergasfabriek.
 • Vanaf het zesde seizoen (2010-2011) wordt De Wereld Draait Door uitgezonden vanuit de Westergasfabriek.
 • Vanaf het vijfde seizoen (2010-2011) wordt Pauw & Witteman uitgezonden vanuit de Westergasfabriek.
 • Het 125-jarige Jubileum van het Leger des Heils werd in het weekend van 12-13 mei 2012 gehouden in de Westergasfabriek.
 • Vanaf 2015 worden de VEED Awards gehouden in de Westergasfabriek.
 • Van 2007 t/m 2012 vond Manuscripta plaats op het Westergasfabriekterrein, de opening van het nieuwe boekenseizoen.

Literatuur

 • Cultuurpark Westergasfabriek, Transformatie van een industrieterrein, Olof Koekebakker, NAi uitgevers, 2003
 • Westergasfabriek, het terrein en de gebouwen, een cultuurhistorische verkenning, Kees Somer, Bureau Monumentenzorg Amsterdam, 1998
 • De toekomst van het industrieel verleden, ‘Wandel fuer die Menschen – mit den Menschen’, Stadsdeel Westerpark 1995

Externe links

Afbeeldingen


Monumenten in de buurt van Westergasfabriek in Amsterdam

Westergasfabriek

Polonceaukade 27
Amsterdam
Inleiding Ketelhuis, onderdeel van het complex Westergasfabriek Het gebouw werd in 1901 gerealiseerd als ketelhuis bij de op de uiterste we..

Westergasfabriek: westelijke bazenwoning

Haarlemmerweg 14
Amsterdam
WESTELIJKE BAZENWONING. De westelijke van de twee - vrijstaand, midden op het terrein gelegen - bazenwoningen is opgetrokken onder pannen za..

ENAM: Fabriekgebouw

Haarlemmerweg 315A
Amsterdam
Inleiding FABRIEK gebouwd voor de Algemene Nederlandsche Electriciteitsmaatschappij (E.N.A.M.), voorheen Ruempol & Co, ontworpen in sobere ..

Westergasfabriek: oostelijke bazenwoning

Haarlemmerweg 12
Amsterdam
OOSTELIJKE BAZENWONING. De oostelijke van de twee - vrijstaand, midden op het terrein gelegen - bazenwoningen is opgetrokken onder pannen za..

Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam: voormalig magazijngebouw

Watertorenplein 2A
Amsterdam
Inleiding Voormalig MAGAZIJNGEBOUW uit het begin van de 20ste eeuw, onderdeel van het complex Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)