Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Stein

Woonhuis

Nederhof 15
6171HA Stein
Limburg

Bouwjaar: 1840


Beschrijving van Villa

Inleiding Villa gebouwd in 1840 in opdracht van de familie Grisard. De bouwstijl is beïnvloed door het Neo-Classicisme. In 1921 zijn aan weerszijden vooruitspringende trappenhuizen gebouwd. Tegen de achtergevel zijn omstreeks 1921 twee kleine aanbouwen van één laag geplaatst, deze zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving Villa met rechthoekige plattegrond. Twee bouwlagen en souterrain, onder een mansardedak met leien en pannen. Gevels wit gestuct. Symmetrische voorgevel met in middendeel een luifel op vier kolommen, waarop een balkon oorspronkelijk met smeedijzeren balustrade. Bordes onder luifel met hardstenen vloer en zes hardstenen treden. Aan weerszijden van het bordes per bouwlaag twee rechthoekige kruisvensters, boven het bordes twee rechthoekige kruisvensters en een balkondeur. Vensterdorpels in hardsteen, vensteromlijstingen in stuc; houten gootklossen. Op het dak zeven dakkapellen met hardsteen front en rechthoekig kruisvenster, waarvan vijf authentiek, gelegen boven de vensters in de tweede bouwlaag. De achtergevel villa met souterrain, waarboven twee wit gepleisterde bouwlagen. Tegen het souterrain twee aanbouwen van één bouwlaag met plat dak, van waaruit een schoorsteen is gebouwd tegen de gevel van de villa, tussen twee vensters. In de gevel rechthoekige kruisvensters, de middelste drie op de eerste verdieping zijn drie rondboog kruisvensters. Alle vensters hebben houten kozijnen en gestucte lijst. Op het dak zeven dakkapellen met hardsteen front. De linker zijgevel van de villa is nu verbonden met het poortgebouw door de aanbouw van een trappenhuis. Aan de rechter zijgevel is het trappenhuis gelegen dat de villa verbindt met de kloostervleugel met kapel uit 1921 en de kloostervleugel uit 1930. De structuur van het interieur van de villa is gewijzigd. Waardering De villa bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl, het toegepaste bouwmateriaal en de ornamentering. De villa bezit ensemblewaarde als onderdeel van een complex dat van bijzondere betekenis is voor het aanzien van dit deel van de gemeente Stein. De villa is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512957
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Stein

Kasteel Stein: burcht, ruïne gelegen op een omgrachte heuvel

Nederhof 7
Stein
BURCHT ruine gelegen op een omgrachte heuvel. In hoofdzaak een weermuur in de vorm van een onregelmatig veelhoek met een zware mergelstenen ..

Koetshuis

Nederhof 1
Stein
Inleiding Koetshuis, gebouwd in 1850 in opdracht van de familie Grisard. De bouwstijl is beïnvloed door Willem II Gotiek. Oorspronkelijk v..

Voormalige oude watermolen

Ondergenhousweg 15
Stein
Voormalige oude watermolen; van baksteen, ten dele met speklagen, XVII-XVIII. Gevelstenen: 1729 en Anno 1785, in achtergevel, resp. rechter ..

Rode bakstenen schuur van de Watermolen van Stein

Ondergenhousweg 15
Stein
Achter de voormalige oude watermolen en achter de gewitte schuur met monumentennummer 34833 staat een rode, bakstenen schuur, op rwechthoek..

Crucifix, tegen de rechter zijgevel van pand

Kruisstraat 99
Stein
Tegen de rechter zijgevel van het pand Kruisstraat 99, dat zelf niet op de lijst wordt geplaatst een crucifix (XVII) van belang wegens oudhe..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)