Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis in Stein

Kasteel Buitenplaats

Nederhof 1
6171HA Stein
Limburg

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Koetshuis

Inleiding Koetshuis, gebouwd in 1850 in opdracht van de familie Grisard. De bouwstijl is beïnvloed door Willem II Gotiek. Oorspronkelijk vrijstaand, in 1920 verbonden aan poortgebouw door gang met enkele kamers. Het pand is verbouwd in 1943 en 1970 o.a. tot wasruimten, recreatieruimte met podium. In de voorgevel zijn de poorten vervangen door vensters, in de achter- en zijgevel zijn enkele vensters en deuren geplaatst of vervangen. Omschrijving Koetshuis met U-vormige plattegrond in twee bouwlagen met een schilddak. De gevels hebben een rood geschilderde baksteen opstand met knipvoeg en een hardstenen plint, en dorpelstenen; de voorgevel is symmetrisch van opbouw, met aan weerszijde uitspringende delen. Het middendeel van de voorgevel heeft centraal een licht risalerend segmentvormige entree met authentieke rechthoekige paneeldeuren met smeedijzeren beslag en segmentboogvormig bovenlicht met verticale roedes. Een kleine topgevel met klok. In de voorgevel segmentboogvormige kruiskozijnen onder rode rollaag en natuurstenen aanzetsteen en segmentboog. Verder diverse hardsteen lijsten en accenten; o.a. gootconsoles en een uitstekende rand tussen de bouwlagen. In de twee vleugels zijn de poorten aan de onderzijde dichtgemetseld, waarboven dubbele kruisvensters met segmentboog bovenlicht en rode rollaag met hardstenen aanzet- en sluitsteen, onder segmentboog. Op de daken twee dakkapellen met hardsteen lijst en smeedijzeren bekroning. Het rechterdeel van de linker zijgevel is licht risalerend en wordt aan weerskanten beëindigd door natuursteen. Op het dak, in het midden van de risaliet een dakkapel. In de tweede bouwlaag segmentboogvensters deels met hardsteen elementen. In 1943 zijn in de eerste bouwlaag twee grote vensters ingezet en de plint is deels gecementeerd. In de achtergevel div. vensters van recentere datum; enkele restanten van hardstenen lijsten; verbouwingen in 1943 en ca. 1970; in de achtergevel dakkapelllen verwijderd en grotere vensters geplaatst. INTERIEUR: De structuur van het koetshuis is gewijzigd. Het plafond met gemetselde bogen op ijzeren balken is authentiek. Waardering. Het koetshuis bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl, het toegepaste bouwmateriaal en de ornamentering. Het koetshuis bezit ensemblewaarde als onderdeel van een complex dat van bijzondere betekenis is voor het aanzien van dit deel van de gemeente Stein. Het koetshuis is van algemeen belang wegens de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid en de ouderdom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512956
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis in Stein

Kasteel Stein: burcht, ruïne gelegen op een omgrachte heuvel

Nederhof 7
Stein
BURCHT ruine gelegen op een omgrachte heuvel. In hoofdzaak een weermuur in de vorm van een onregelmatig veelhoek met een zware mergelstenen ..

Villa

Nederhof 15
Stein
Inleiding Villa gebouwd in 1840 in opdracht van de familie Grisard. De bouwstijl is beïnvloed door het Neo-Classicisme. In 1921 zijn aan w..

Voormalige oude watermolen

Ondergenhousweg 15
Stein
Voormalige oude watermolen; van baksteen, ten dele met speklagen, XVII-XVIII. Gevelstenen: 1729 en Anno 1785, in achtergevel, resp. rechter ..

Rode bakstenen schuur van de Watermolen van Stein

Ondergenhousweg 15
Stein
Achter de voormalige oude watermolen en achter de gewitte schuur met monumentennummer 34833 staat een rode, bakstenen schuur, op rwechthoek..

Crucifix, tegen de rechter zijgevel van pand

Kruisstraat 99
Stein
Tegen de rechter zijgevel van het pand Kruisstraat 99, dat zelf niet op de lijst wordt geplaatst een crucifix (XVII) van belang wegens oudhe..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)