Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Montessorischool in Amsterdam

Gebouw

Albrecht Dürerstraat 36
1077MA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1934-1935


Beschrijving van Montessorischool

Inleiding SCHOOL, onderdeel van het complex Montessorischool aan de Albrecht Dürerstraat 36. De uitbreiding van het hoofdgebouw naar het noorden (Albrecht Dürerstraat 34) is in 1949 tot stand gekomen naar een ontwerp van W.J. Nieuwenhuysen en B.H. van der Waals en is van bescherming uitgesloten. Omschrijving Montessori SCHOOL opgetrokken op een rechthoekige plattegrond als hoekpand bestaande uit drie bouwlagen onder een plat (oorspronkelijk schuif-) dak met niveauverschillen tussen het gedeelte aan de Albrecht Dürerstraat en het gedeelte aan de Anthonie van Dijckstraat. Het gebouw bestaat uit een betonskelet. Gevel aan de Albrecht Dürerstraat wordt beheerst door de gevelhoge, in vakken ingedeelde glazen pui voor het trappenhuis, waarin op straatniveau de ingang met de stalen deuren is geprojecteerd. De ingang bevindt zich onder een luifel. Rechts van de ingang is het betonskelet opgevuld met baksteen met op alle verdiepingen eenzelfde vensterverdeling en houten kozijnen. Aan de zijde van de Anthonie van Dijckstraat bevindt zich het souterrain met vensters over de gehele breedte. Op de twee bovenverdiepingen twee meter brede balkons met draadglazen borstweringen. Elk balkon rust op vier ver uitkragende balken en twee slanke zuiltjes. Boven de verdiepingen bevindt zich de teruggelegen verdieping met het op het zuiden georiënteerde dakterras waarvan de oorspronkelijk open wanden boven de draadglazen borstwering aan de Albrecht Dürerstraat thans zijn afgesloten. Boven de horizontale afsluiting van het dakterras aan de Anthonie van Dijckstraat in stalen letters: MONTESSORISCHOOL. Aan de speelplaatszijde is het betonskelet opgevuld met metselwerk. Onregelmatige vensterverdeling. Vanuit de tuin loopt een ijzeren trap naar het balkon van de verdieping met een tweede (wentel-) trap naar het dakterras. De kozijnen zijn van ijzer, maar zijn met hout afgewerkt bij de aansluitingen met het metselwerk. In het interieur bevinden zich verschuifbare wanden van glas tussen de klaslokalen. De toiletruimten hebben lage deurtjes. Waardering School naar ontwerp van Van Tijen met thans als speelplaats ingerichte tuin van algemeen nationaal belang als historisch-functioneel onderdeel van het Montessorischool-complex aan de Albrecht Dürerstraat, vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde en belangrijke zeldzaamheidswaarde als gaaf en een van de weinige overgebleven (Amsterdamse) voorbeelden van de architectuur van het Nieuwe Bouwen. Verder van belang vanwege de typologische waarde van het schoolgebouw binnen de geschiedenis van het onderwijs in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512946
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Montessorischool in Amsterdam

Gymnastieklokaal, onderdeel van complex Montessorischool

Albrecht Dürerstraat 36
Amsterdam
Inleiding GYMNASTIEKLOKAAL, onderdeel van complex Montessorischool aan de Albrecht Dürerstraat 36 te Amsterdam. Omschrijving Op een rec..

Reeks van vijf geschakelde zogeheten drive-inwoningen

Anthonie van Dijckstraat 4
Amsterdam
Inleiding In 1936-1937 tot stand gekomen reeks van vijf geschakelde zogeheten DRIVE-IN WONINGEN naar een ontwerp van M.A. Stam, L. Stam-Bee..

Schoolgebouw, hoofdonderdeel van het complex van de vm. meisjes-HBS

Gerrit van der Veenstraat 99
Amsterdam
Omschrijving Op een onregelmatige plattegrond en geheel in donkerrode baksteen opgetrokken schoolgebouw bestaande uit twee haaks op elkaar ..

Conciërgewoning

Rubensstraat 39
Amsterdam
Omschrijving Op een vierkante plattegrond, in donkerrode baksteen opgetrokken conciërgewoning, een hoekhuis met twee bouwlagen onder een a..

Eerste Openluchtschool voor het Gezonde Kind

Cliostraat 38
Amsterdam
In Nieuw-Zakelijke stijl uitgevoerd schoolcomplex, bestaande uit een inpandig gesitueerd hoofdgebouw, een langgerekt poortgebouw en de v.m. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Montessorischool in Amsterdam

Foto's (1)