Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige mitrailleurkazemat type g in Weesp

Militair Object

Keverdijk 1
1381HL Weesp
Noord Holland

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Voormalige mitrailleurkazemat type g

Inleiding Voormalige MITRAILLEURKAZEMAT type G, gelegen bij de Keverdijk te Weesp. De kazemat is gebouwd tijdens de mobilisatie van 1939-1940 door de landmacht als onderdeel van de Vesting Holland, een verdedigingsgordel van permanente versterkingsbouw en inundatievoorzieningen ter bescherming van het westen van Nederland. De kazematten maken deel uit van het Oostfront, groep Naarden. De mitrailleurkazemat type G is gelegen aan de Keverdijk, ten zuidwesten van de spoorwegovergang in de spoor-lijn Amsterdam-Hilversum. De kazemat diende ter verdediging van de spoorlijn. Van defensiewege werd gekozen voor de bouw van een mitrailleurkazemat naar gestandaardiseerd type G. De aanduiding G had betrekking op de gietstalen koepel voor de wapenopstelling. Van het type G werden in de jaren 1939-1940 702 exemplaren gebouwd. De Kazemat bij de Keverdijk betreft de laatste in Nederland overgebleven gietstalen koepel met een metaaldikte van 14 cm. Ten westen van de kazemat staat een bijbehorende groepschuilplaats type P (U43), onderdeel van een eveneens beschermd complex van 28 groepsschuilplaatsen nabij Weesp. Omschrijving De kazemat heeft een in een gewapend betonnen onderbouw ingesloten gietstalen koepel, die een dikte heeft van 14 cm. De onderbouw meet als grootste lengte circa 8 m en breedte eveneens circa 8 m. Aan de frontzijde (zuidoost) is in het midden de gietstalen koepel met schietgat herkenbaar. Waardering De mitrailleurkazemat type G is van algemeen belang wegens architectuurhistorische en typologische waarde als gaaf en herkenbaar gebleven voorbeeld van een mitrailleurkazemat type G; als voorbeeld van een kazemattype, waaraan een gestandaardiseerd ontwerp ten grondslag lag en als voorbeeld van de toepassing van zware gewapend betonconstructies uit de laatste fase van de permanente versterkingsbouw in Nederland. De kazemat heeft zeldzaamheidswaarde als laatste overgebleven voorbeeld van dit type en ensemblewaarde door de ligging naast de bijbehorende groepschuilplaats type P (U43). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512941
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige mitrailleurkazemat type g in Weesp

Groepsschuilplaats U43

Keverdijk 1
Weesp
Inleiding GROEPSSCHUILPLAATS U43, onderdeel uitmakend van het complex van 28 groepsschuilplaatsen type P, nabij Weesp. De U43 behoort bij d..

Groepsschuilplaats U44

Keverdijk 1
Weesp
Inleiding GROEPSSCHUILPLAATS U44, onderdeel uitmakend van het complex van 28 groepsschuilplaatsen type P, nabij Weesp. Omschrijving De g..

kazemat (b10)

betonnen werken uitermeer-hinderdam
weesp
Cluster 3. Gietstalen koepelkazematten type G. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding Complete GIETSTALEN KOEPELKAZEMAT TYPE G als onderdeel..

De Overhorn

's-Gravelandseweg 50
Weesp
Inleiding LANGHUISBOERDERIJ MET ZOMERHUIS gelegen aan de oostzijde van de 's-Gravelandseweg. De boerderij, genaamd "De Overhorn" dateert ui..

Groepsschuilplaats

's-Gravelandseweg 51
Weesp
Inleiding GROESSCHUILPLAATS U42, onderdeel uitmakend van het complex van 28 groepsschuilplaatsen type P, nabij Weesp. Omschrijving De gr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige mitrailleurkazemat type g in Weesp