Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuurgebouwen bij Pannenhof in Beegden

Boerderij

Pannenhof 1
6099NE Beegden (gemeente Maasgouw)
Limburg

Bouwjaar: 1854 en latere aanbouwen


Beschrijving van Schuurgebouwen bij Pannenhof

Inleiding Tegenover de boerderij Pannenhof gelegen schuren. Het gesloten schuurgebouw dateert uit 1854; de open schuur betreft een latere aanbouw XIXd. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. Er is een historisch-functionele en economische relatie tussen het oudste gedeelte van de boerderij Pannenhof en deze schuren. Omschrijving GESLOTEN SCHUUR op een rechthoekige plattegrond met in het verlengde van de schuur een lager deels open schuurgebouw. De gesloten schuur telt een bouwlaag met zadeldak met Hollandse pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. Metselwerk in kruisverband. In de kopgevel aan de rechterzijde een segmentboogvormige houten poort. In deze topgevel vlechtingen als muurafdekking. In de topgevel tevens muurankers die het jaartal 1854 vormen. De OPEN SCHUUR in het verlengde van de gesloten schuur is een stuk lager en wordt eveneens afgedekt met een zadeldak met Hollandse pannen. Het dak rust aan de voorzijde op een vijftal gemetselde bakstenen kolommen. Waardering De schuren tegenover de boerderij Pannenhof bezitten cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De schuren bezitten architectuurhistorische waarde wegens het belang van de objecten voor de geschiedenis van de architectuur. Ensemblewaarde ontlenen de schuurgebouwen aan hun markante ligging in het buitengebied van de gemeente Heel en aan de economische relatie met de tegenover gelegen boerderij Pannenhof. De objecten zijn tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512938
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuurgebouwen bij Pannenhof in Beegden

Gesloten hoeve met binnenplaats

Pannenhof 1
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Inleiding Gesloten hoeve met binnenplaats. Het oudste boerderijgedeelte bevindt zich aan de binnenplaatszijde. Dit oudste deel van de boerd..

Nederhoven: hoofdgebouw

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Pand op rechthoekige plattegrond, XVIIa + wijzigingen XVIIId; baksteen met mergelbanden onder schild..

Nederhoven: koetshuis

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 2: KOETSHUIS, XVIII. Het koetshuis is gebouwd met rode baksteen onder rode Oud-Hollandse pannen (zuidzijde) en grij..

Nederhoven: tuinmuur

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 6: TUINMUUR, baksteen, XVIII. De muur, die de scheiding vormt tussen de binnenplaats en de tuin bij het huis en van..

Nederhoven: dam met toegangspoort

Nieuwstraat 65
Beegden (Gemeente Maasgouw)
Omschrijving onderdeel 5: DAM met TOEGANGSPOORT, XVIII-XIX. De dam heeft flanken en borstweringen van baksteen; borstweringen met rollaag ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuurgebouwen bij Pannenhof in Beegden