Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zwaluwenburg: boerderij/dienstwoning in 't Harde

Boerderij

Zwaluwenburg 2
8084PD 't Harde (gemeente Elburg)
Gelderland

Bouwjaar: 1843

(1 recensie)

Beschrijving van Zwaluwenburg: boerderij/dienstwoning

Omschrijving onderdeel 7: BOERDERIJ/DIENSTWONING (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 7). Voormalige BOERDERIJ/DIENSTWONING uit 1843, volgens het steentje in de voorgevel, thans geheel in gebruik als woonhuis. Het op vrijwel rechthoekige grondslag opgetrokken, thans (1997) witgepleisterde gebouw, bestaat uit een dwars voor de stal geplaatst voorhuis overkapt door een rietgedekt overstekend zadeldak met hoekschoorstenen. Het lagere achterhuis wordt overkapt door een met Hollandse pannen gedekt schilddak met wolfseind. De boerderij is ondermeer voorzien van drie 20-ruits schuifvensters met onderluiken in de voorgevel van het voorhuis, getoogde stalvenstertjes in de zijgevels van het achterhuis, een getoogde baander, links en rechts voorzien van een staldeurtje, en waarboven een luik is aangebracht in de achtergevel. INTERIEUR: Het interieur kent nog grotendeels de oorspronkelijke indeling, maar is door de huidige functie niet meer gescheiden in een woon- en werkgedeelte. De opstallen rondom en het hek links naast de boerderij zijn wegens te geringe ouderdom en monumentale waarden niet beschermenswaardig. Waardering BOERDERIJ is van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512930
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen (1)

Zwaluwenburg: boerderij/dienstwoning
5
Recensie door: ()
ik ben helemaal weg van dit huis en de locatie, hier MOET ik komen te wonen. Staat nu leeg en heb geen idee wat ermee gaat gebeuren. Geen idee waar ik info in kan winnen.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zwaluwenburg: boerderij/dienstwoning in 't Harde

Landgoed Zwaluwenburg

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW MET BOUWHUIZEN (Huis Zwaluwenburg, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1). Het symmetrisch ..

Zwaluwenburg: tuin- en parkaanleg

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2). De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAAN..

Zwaluwenburg: toegangshek met hekwerk

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSHEK MET HEKWERK (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3). De 19de-eeuwse TOEGANGSBRUG tot het eil..

Zwaluwenburg: duiker

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 8: DUIKER (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 8). DUIKER (vroeg 20ste-eeuw) met hoge uit rode bakstenen ..

Zwaluwenburg: entree

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 9: ENTREE (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 9). ENTREE uit het begin van de 20ste eeuw aan de Zuiderz..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zwaluwenburg: boerderij/dienstwoning in 't Harde