Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zwaluwenburg: boerderij in 't Harde

Boerderij

Zwaluwenburg 7
8084PD 't Harde (gemeente Elburg)
Gelderland

Bouwjaar: 1814


Beschrijving van Zwaluwenburg: boerderij

Omschrijving onderdeel 6: BOERDERIJ (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 6). BOERDERIJ uit 1814, gelegen ten zuiden van het huis Zwaluwenburg, thans geheel in gebruik als woonhuis. De T-boerderij is in rode bakstenen opgebouwd en is ondermeer voorzien van 6-ruits schuifvensters met luiken, een entree in de voorgevel en een dakkapel op het dakschild. In de zijgevels van het achterhuis kleine stalraampjes. Achter de staldeurtjes zijn glaspuien geplaatst. Het dwars voor het achterhuis geplaatste voorhuis wordt door een met Hollandse pannen gedekt schilddak met wolfeinden overkapt, het lagere achterhuis wordt overkapt door een met Hollandse pannen gedekt wolfsdak. Op de nok van het voorhuis staan twee schoorstenen. INTERIEUR: Het interieur kent door interne aanpassingen niet meer de oorspronkelijke indeling in woonhuis en schuurgedeelte, maar is geheel als woonhuis in gebruik. De schuurtjes rondom de boerderij zijn wegens te geringe monumentale waarden niet beschermenswaardig. Waardering BOERDERIJ is van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512929
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zwaluwenburg: boerderij in 't Harde

Landgoed Zwaluwenburg

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW MET BOUWHUIZEN (Huis Zwaluwenburg, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1). Het symmetrisch ..

Zwaluwenburg: tuin- en parkaanleg

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2). De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAAN..

Zwaluwenburg: toegangshek met hekwerk

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSHEK MET HEKWERK (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3). De 19de-eeuwse TOEGANGSBRUG tot het eil..

Zwaluwenburg: duiker

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 8: DUIKER (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 8). DUIKER (vroeg 20ste-eeuw) met hoge uit rode bakstenen ..

Zwaluwenburg: entree

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 9: ENTREE (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 9). ENTREE uit het begin van de 20ste eeuw aan de Zuiderz..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zwaluwenburg: boerderij in 't Harde