Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zwaluwenburg: boerderij Zwaluwenburg met bakhuisje in 't Harde

Boerderij

Zwaluwenburg 3
8084PD 't Harde (gemeente Elburg)
Gelderland

Bouwjaar: 1794


Beschrijving van Zwaluwenburg: boerderij Zwaluwenburg met bakhuisje

Omschrijving onderdeel 5: BOERDERIJ 'ZWALUWENBURG' MET BAKHUISJE (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 5). De BOERDERIJ 'ZWALUWENBURG' is gelegen in het oostelijke deel van de aanleg van de historische buitenplaats Zwaluwenburg. De boerderij (daterend uit 1794 volgens de muurankers in de achtergevel) staat op L-vormige grondslag en wordt door een met riet gedekt schilddak met wolfseinden overkapt. Tegen de noordoostelijke-zijgevel een uitbouw onder een met riet gedekt schilddak. De achter- en zijgevels zijn op karakteristieke wijze ingedeeld met enkele entrees, (hooggeplaatste) mest- en staldeurtjes, stalraampjes en baanderdeuren. In de voorgevel en voorgevel van de aanbouw twee entrees en meerruits (schuif)vensters voorzien van luiken. Onder het wolfseind twee kleine ronde vensters. INTERIEUR: In het interieur de boerderij is de oorspronkelijke indeling in woon- en schuurgedeelte nog aanwezig. In het schuurgedeelte bevindt zich ondermeer de originele gebintconstructie. In het woongedeelte bevinden zich ondermeer bedsteden en opkamer boven een kelder met tongewelf. De uitbouw is voorzien van een modern interieur uit circa 1985, dat voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Het 19de-eeuwse BAKHUISJE op rechthoekige grondslag is opgetrokken uit rode baksteen en wordt overkapt door een zadeldak gedekt met Hollandse pannen. In de naar de boerderij gerichte voorgevel is de entree aanwezig, in beide zijgevels bevindt zich een getoogd venster. In het bakhuisje een rookvang aan de achtergevel. De bij de boerderij behorende schuur (ca. 1920) en garage (ca. 1990) vallen buiten de bescherming van rijkswege wegens te geringe monumentale waarden, de berg (ca. 1950) wegens te geringe ouderdom. Waardering BOERDERIJ 'ZWALUWENBURG' MET BAKHUISJE is van algemeen belang: - vanwege de karakteristieke architectonische vormgeving; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en interieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512928
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zwaluwenburg: boerderij Zwaluwenburg met bakhuisje in 't Harde

Landgoed Zwaluwenburg

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW MET BOUWHUIZEN (Huis Zwaluwenburg, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1). Het symmetrisch ..

Zwaluwenburg: tuin- en parkaanleg

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2). De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAAN..

Zwaluwenburg: toegangshek met hekwerk

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSHEK MET HEKWERK (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3). De 19de-eeuwse TOEGANGSBRUG tot het eil..

Zwaluwenburg: duiker

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 8: DUIKER (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 8). DUIKER (vroeg 20ste-eeuw) met hoge uit rode bakstenen ..

Zwaluwenburg: entree

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 9: ENTREE (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 9). ENTREE uit het begin van de 20ste eeuw aan de Zuiderz..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zwaluwenburg: boerderij Zwaluwenburg met bakhuisje in 't Harde