Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zwaluwenburg: rentmeesterswoning met entree in 't Harde

Woonhuis

Eperweg 7
8084RB 't Harde (gemeente Elburg)
Gelderland

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van Zwaluwenburg: rentmeesterswoning met entree

Omschrijving onderdeel 4: RENTMEESTERSWONING EN ENTREE (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 4). Voormalige RENTMEESTERSWONING en entree ten zuidwesten van het huis Zwaluwenburg. De woning op L-vormige grondslag wordt overkapt door een met riet gedekt en samengesteld overstekend schilddak. Op het dak staan bakstenen schoorstenen en op enkele plaatsen bevinden zich dakkapellen waarboven het riet is opgetild. De 2-, 3- en 4-delige vensters zijn voorzien van blank glas-in-lood en luiken. In de voorgevel (noord) bevindt zich de hoofdingang. Links (noordwest) van de woning staat een kwartronde, lage, brede bakstenen tuinmuur met rollaagafdekking, eveneens uit ca. 1915. Bij de woning is een smeedijzeren hekje aangebracht. De muur grenst aan de ENTREE, die gevormd wordt door twee bakstenen pijlers met natuurstenen dekplaten. Op de linkerpijler is het woord "ZWALUW" aangebracht, op de rechter "ENBURG". De pijlers zijn identiek aan de entree aan de Zuiderzeestraatweg. Aan de linkerzijde van de entree loopt de lage muur nog enkele meters door. De schuren rondom de rentmeesterswoning vallen wegens te geringe monumentale waarden buiten de bescherming van rijkswege. Tussen de pijlers van de entree staat een witgeschilderd houten draaibaar hek van recente datum (circa 1995) dat wegens te geringe ouderdom buiten de bescherming valt. Waardering RENTMEESTERSWONING MET ENTREE is van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512927
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zwaluwenburg: rentmeesterswoning met entree in 't Harde

Kleine veluwse boerderij onder rieten wolfsdak, eerste helft 19e eeuw

Eperweg 5
't Harde (Gemeente Elburg)
Kleine Veluwse boerderij onder rieten wolfdak, eerste helft 19e eeuw. Vensters met luiken en 20-ruitsschuiframen. Deur met geprofileerd kalf..

De Rozenberg

Schouwenburg 1
't Harde (Gemeente Elburg)
Fraai gelegen BOERDERIJ "De Rozenberg", eerste helft 19e eeuw. Dwars voor de stal gebouwd woonhuis gedekt door een pannen schilddak; stal on..

Westbroek

Eperweg 3
't Harde (Gemeente Elburg)
Hoeve "Westbroek". Goed bewaarde boerderij, waarschijnlijk 18e eeuw, met rieten wolfdak en in de voorgevel vensters met luiken en 20-ruitssc..

Landgoed Zwaluwenburg

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW MET BOUWHUIZEN (Huis Zwaluwenburg, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1). Het symmetrisch ..

Zwaluwenburg: tuin- en parkaanleg

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2). De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAAN..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)