Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Zwaluwenburg in 't Harde

Kasteel Buitenplaats

Zwaluwenburg 4
8084PD 't Harde (gemeente Elburg)
Gelderland

Bouwjaar: 1728


Beschrijving van Landgoed Zwaluwenburg

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW MET BOUWHUIZEN (Huis Zwaluwenburg, op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1). Het symmetrisch opgezette en in classicistische stijl opgetrokken huis Zwaluwenburg vormt het middelpunt van de historische buitenplaats Zwaluwenburg. Het huis en de middels twee kwartronde vleugels aangebouwde bouwhuizen werden in 1728 gebouwd door de familie Van Haersholte, ter plaatse van het voormalige kasteel Wijnbergen. Het onderkelderde hoofdgebouw is uit rode baksteen op rechthoekige plattegrond opgetrokken en wordt overkapt door een omlopend afgeknot schilddak gedekt door grijze Hollandse pannen. Op de hoeken staan vier schoorstenen. Centraal op het dak staat een klokkentoren. Het middenrisaliet van de voorgevel wordt bekroond door een halfrond fronton. Rondom het huis loopt een dak- en gootlijst. De entree bestaat uit een dubbele deur met bovenlicht, met op de verdieping een meerruits schuifvenster, het geheel wordt door pilasters en snijwerk omlijst en bekroond door twee griffioenen in het fronton. Vermoedelijk werden in de 19de eeuw de bouwhuizen vergroot en met het hoofdgebouw verbonden. Links bestaat de verbinding uit een kwartronde muur waarop enkele vensters zijn geschilderd (om de symmetrie te versterken) en waarin een poort naar de tuin is aangebracht. Rechts bestaat de verbinding uit een breder bouwdeel, hierin loopt een gang van het hoofdgebouw naar de keuken in het bouwhuis. Op de vleugels staat een houten balustrade. De bouwhuizen hebben beide een zelfde, regelmatige voorgevelindeling met ondermeer inrijpoorten, meerruits schuifvensters met onderluiken en enkele entrees. Aan de achterzijdes van de bouwhuizen en rechter zijgevel van het hoofdgebouw bevinden zich lagere aanbouwen. Beide bouwhuizen zijn voorzien van een schilddak, gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen en zijn voorzien van enkele dakkapellen. Op de hoeken staan schoorstenen. De uitbouw achter het linker bouwhuis is van recente makelij (circa 1985?) en derhalve niet beschermingswaardig. INTERIEUR: In het grotendeels nog authentieke interieur bevinden zich ondermeer de oorspronkelijke eiken deuren, schouwen waaronder een marmeren schoorsteen in Lodewijk XV-stijl met ingelijste schildering, eiken wandbetimmeringen, eenvoudige stucplafonds en de gangvloer die met marmeren tegels is betegeld. Het interieur heeft grotendeels zijn oorspronkelijke indeling en plattegronden. In de bouwhuizen bevinden zich woningen. Waardering HOOFDGEBOUW (Huis Zwaluwenburg) is van algemeen belang vanwege: - de verzorgde architectonische vormgeving van hoofdgebouw en bouwhuizen; - de hoge mate van gaafheid van exterieur en interieur; - de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - de karakteristieke ligging op het voormalige kasteeleiland in de historische park- en tuinaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512923
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Zwaluwenburg
Kasteel Zwaluwenburg.
Kasteel Zwaluwenburg.
Locatie 't Harde, Nederland
Coördinaten 52° 26′ NB, 5° 53′ OL
Algemeen
Kasteeltype landhuis
Eigenaar Landhuis: privébezit; omliggende landgoed: Stichting Het Geldersch Landschap
Huidige functie particuliere bewoning
Gebouwd in 1728
Detailkaart
Landgoed Zwaluwenburg
Landgoed Zwaluwenburg

Zwaluwenburg is een kasteel en landgoed noordelijk gelegen van het dorp 't Harde, op de Veluwe in de gemeente Elburg in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geschiedenis

De vroegste vermelding stamt uit 1326, toen het goed beleend werd aan het geslacht Van Wijnbergen. In 1728 werd op de fundamenten van het kasteel Wijnbergen het landhuis van tegenwoordig gebouwd door Anthony Zwier van Haersolte en zijn vrouw Coenradina van Dedem, met twee bijgebouwen, welke middels kwartronde verbindingen aan het huis zijn verbonden, hetgeen bijzonder is[1]. De bijgebouwen werden in de 19e eeuw nog uitgebreid.

Sinds 1 juli 1973 is de Stichting Het Geldersch Landschap eigenaar van landgoed rondom het huis en naaste omgeving[2]. Het huis zelf, plus het gebied binnen de gracht is particulier bezit en niet toegankelijk voor het publiek. Een uitzondering hierop vormen enkele vertrekken, die elk jaar tijdens de zomermaanden (medio mei - medio september) in gebruik zijn als expositieruimte.

Externe link


Monumenten in de buurt van Landgoed Zwaluwenburg in 't Harde

Zwaluwenburg: tuin- en parkaanleg

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2). De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAAN..

Zwaluwenburg: toegangshek met hekwerk

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSHEK MET HEKWERK (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3). De 19de-eeuwse TOEGANGSBRUG tot het eil..

Zwaluwenburg: duiker

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 8: DUIKER (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 8). DUIKER (vroeg 20ste-eeuw) met hoge uit rode bakstenen ..

Zwaluwenburg: entree

Zwaluwenburg 4
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 9: ENTREE (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 9). ENTREE uit het begin van de 20ste eeuw aan de Zuiderz..

Zwaluwenburg: boerderij/dienstwoning

Zwaluwenburg 2
't Harde (Gemeente Elburg)
Omschrijving onderdeel 7: BOERDERIJ/DIENSTWONING (op de bijbehorende kaart aangegeven met nummer 7). Voormalige BOERDERIJ/DIENSTWONING uit..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Zwaluwenburg in 't Harde

Foto's (1)