Erfscheiding in Weesp

Nieuwstraat 72

Bouwjaar: ca. 1905

Beschrijving van Erfscheiding

Inleiding ERFSCHEIDING, onderdeel uitmakend van het Nederlandsche Protestantenbond-complex te Weesp, gebouwd omstreeks 1905 in overgangsarchitectuur. De erfscheiding vormt de oostelijke begrenzing van de binnenplaats aan de Nieuwstraat en wordt ingeklemd tussen de consistoriekamer (in het zuiden) en de voormalige bewaarschool (in het noorden). Omschrijving Erfscheiding, bestaande uit een bakstenen muur ter hoogte van circa 1.8 m en smeedijzeren hekwerken erop. De muur is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband, afgewerkt met een knipvoeg. De plint wordt afgesloten door een rollaag. Op de muur zijn enkele rechthoekige bakstenen pijlers gezet, waartussen de smeedijzeren hekwerken hangen. De muur wordt afgesloten door hardstenen dekstenen met afzaat; de pijlers met een platte deksteen. In de muur is een rechthoekig poortje met opgeklampte deur aangeracht. Enkele hoekstenen en de latei boven de deur zijn van hardsteen. Waardering De erfscheiding is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Nederlandsche Protestantenbond-complex te Weesp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)