Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetsierswoning 1 Koetsierswoning met hek in Kollum

Woonhuis

Voorstraat 7
9291CC Kollum (gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1915 1915 ca. 1915


Beschrijving van Koetsierswoning 1 Koetsierswoning met hek

Omschrijving KOETSIERSWONING met HEK in eenvoudige en verzorgde Overgangsstijl, opgetrokken in witgeverfde baksteen op een grijsgeschilderde plint, onder samengestelde zadeldaken; aan de voorzijde gedekt met oranje geglazuurde Friese platte pannen, aan de achterzijde met zwarte platte Friese pannen. In de topgevels aan zuid- en westzijde houten staand beschot; strakke windveren op houten consoles. De gevels hebben oranje bakstenen accenten, waaronder de rollaag die de bovenzijde der vensters omgeeft en de onderdorpels. Op de begane grond aan de zuid- en westzijde bevinden zich H-vensters met meer-ruits glas-in-lood bovenlichten; in de topgevel aan de zuidzijde een dubbel zesruitsvenster. Aan de linkerzijde van de zuidgevel is de vernieuwde voordeur teruggelegen in een portiek onder zadeldak; het dak steunt op een houten bewerkte kolom en gedecoreerde sierspanten, op een witgeverfde muur met oranje bakstenen rollaag. De oostgevel is verder blind. In de achtergevel zit een groot getoogd dubbel zesruits schuifraam; een nieuw bakstenen gedeelte onder plat dak is aangebouwd. Het INTERIEUR: behalve het balkenplafond in de woonkamer, zijn geen originele interieuronderdelen meer aanwezig. Het smeedijzeren HEK is eenvoudig gedecoreerd en vormt een eenheid met het hek voor de dokterswoning; puntvormige spijlen, onderbroken door spijlen die via een boog met elkaar verbonden zijn. Waardering De koetsierswoning met hek uit ongeveer 1915 is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als essentieel ruimtelijk- en functioneel onderdeel van het complex met dokterswoning en schuur; - vanwege de bouwstijl in Overgangsarchitectuur; - vanwege de architectonische uitdrukking van het verschil in stand tussen dokters- en koetsierswoning, terwijl toch een eenheid wordt gevormd; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur; - vanwege de beeldbepalende ligging in het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512874
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetsierswoning 1 Koetsierswoning met hek in Kollum

Koetsierswoning 2 Koetsierswoning, schuur

Voorstraat 7
Kollum (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Omschrijving Kleine SCHUUR achter de koetsierswoning, waarschijnlijk uit ongeveer 1915, opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele trant, in ..

Dokterswoning met aangebouwd koetshuis en hek

Voorstraat 5
Kollum (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Inleiding DOKTERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS en HEK, behorende bij het complex met koetsierswoning te Kollum uit 1913. Het exterieur va..

Smederij Voorm. smederij

Voorstraat 15
Kollum (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
PAND op L-vormige plattegrond blijkens jaartalankers uit 1768. Het evenwijdig aan de straat gebouwde deel heeft geen verdieping en een pann..

Bethesda (Oude Liedenhuis)

Voorstraat 42
Kollum (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Het Oude Liedenhuis vanwege het oostelijk gedeelte, bestaande uit vijf travee├źn breed herenhuis uit het tweede kwart van de 19e eeuw. Geblo..

Woonhuis in kubistisch-expressionistische stijl met aangebouwde schuur

Van Limburg Stirumweg 2
Kollum (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Inleiding WOONHUIS met aangebouwde SCHUUR in Kubistisch-Expressionistische trant met Amsterdamse School-elementen, ontworpen door de archit..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetsierswoning 1 Koetsierswoning met hek in Kollum

Foto's (2)